همین یکماه قبل بود که یکی از کارشناسان مدیریت بحران می گفت در کارگاه آموزشی زلزله شرکت کرده بودیم و مدرس کلاس از خرابی ها، آثار زیانبار اقتصادی، روانی و اجتماعی زلزله سخن می گفت او می گفت: بین سخنان مدرس کلاس گفتم که زلزله واقعی امروز همین خشکسالی است.
این کارشناس با بیان این نکته مسائلی را گوشزد می کرد که حاکی از ابعاد و بزرگی، آثار کوتاه و بلند مدت خشکسالی داشت. مسائلی که علاوه بر درگیر کردن معیشت و اشتغال عمومی، نکته ای مهمتر را یادآور می شد و آن چیزی نبود جز زمانبری و تداوم همان آثار زیبانباری که از زلزله و سیلاب های فصلی و مقطعی، ضررهای بیشتری می رساند و حتی به مهاجرت های بزرگ جمعیتی و حاشیه نشینی در کلان شهرها می انجامند.
کم آبی و خشکسالی تقریبا همه جا را در نوردیده و آثار و علائم جدی خود را در مناطق پرآبی مانند سمیرم اصفهان و مناطق غربی این استان که مهمترین سرشاخه ها ی زاینده رود است نشان داده است .
به گفته مدیر امور آب منطقه ای سمیرم، این منطقه کوهستانی سالیان سال است که به عنوان یکی از مناطق پرآب استان اصفهان شناخته می شد،اما اکنون از حدود سه هزار و 600 چشمه موجود در این شهرستان، بیشتر از دو هزار و 500 چشمه خشکیده است.
شنتیا زاهدیان افزود: سد حنا با ظرفیت 50 میلیون متر مکعب آب هم اکنون کمتر از پنج میلیون متر مکعب آب دارد و در شرایط بحرانی به سر می برد، ضمن اینکه چاه ها نیز روز به روز کم آب تر می شود.
بر اساس برخی آمارها و گمانه زنی ها، تابستان امسال 35 میلیون نفر از جمعیت ایران با مشکلات ناشی از کم آبی و خشکسالی سر و کار خواهند داشت و طبق اعلام وزارت نیرو وضعیت آبی 107 شهر با جمعیتی حدود 17 میلیون، قرمز پیش بینی می شود.
این رنگ هشدارآمیز، بویژه برای مناطقی مانند سمیرم اصفهان که بیشتر از 95 درصد مردمانش با کشاورزی و باغداری امرار معاش و گذران روزگار می کنند، هشدار آمیز است.
در جایی که سرپرست امور عشایر سمیرم از آبرسانی سیار به عشایر و دام هایشان توسط شش دستگاه تانکر خبر می دهد، مدیر امور آب و فاضلاب روستایی این شهرستان نیز هفته گذشته اعلام کرده است: 40 روستای این منطقه بوسیله تانکر آبرسانی می شود.
محمد جعفرزاده فرماندار سمیرم نیز به خبرنگار ایرنا گفت: اولویت اصلی تخصیص اعتبارها در بخش طرح های تملک دارایی سال جاری این شهرستان موضوع تامین آب بویژه آب شرب است.
وی افزود: دو رودخانه ماربر و چشمه ناز ونک نیز به عنوان محل های برداشت آب با تانکر برای کشاورزان شهرستان مشخص شده است.
حالا اما افزون بر 20هزار هکتار باغ و حدود 17هزار هکتار زراعت که محل تامین معاش مردمان این وادی است با خطر خشک شدن و قطع درختان مواجه لست . قطع درختانی که به مرور منجر به قطع ممر و تامین معاش آنان خواهد شد و زنگ خطری جدی برای مسئولان است که هر چه سریعتر با برنامه و روش های جدید این معضل را چاره کنند و جلوی خطر و تنش بیشتر را بگیرند.
تغییر الگوی کشت و خارج شدن از تک محصولی از جمله این روش هاست که باید با سرعت و وسعت بیشتری در این خطه کشاورزی دنبال و اجرا شود.
مدیر اتحادیه کنسرسیوم پرورش دهندگان سیب تیرول جنوبی ایتالیا (VOG) در سفر اخیر خود به سمیرم به ایرنا گفته بود: برداشت سیب در سمیرم مطابق آمارهای ارائه شده در بازدیدها بسیار ناچیز است.
«گئورگ کاسلر» با اشاره به ضرورت تغییر نوع درختان قدیمی و ناسازگار به خشکسالی ادامه داد: برداشت ناچیز 200 تا 250 هزار تُن سیب از 20 هزار هکتار باغ سودآور نیست در حالیکه 18هزار هکتار از زمین های تیرول ایتالیا زیر کشت سیب است و سالانه یک میلیون و 250 هزار تُن سیب مرغوب از این سطح برداشت می شود.
بر همین اساس اما اقدام های خوبی نیز برای تغییر الگوی کشت در بخش هایی از استان اصفهان و سمیرم صورت گرفته که آخرین نمونه آن تولید و برداشت گل محمدی، در 40 هکتار از اراضی این شهرستان اعلام شد.
به گفته کیارش سامی، کارشناس مسئول باغبانی و زراعت جهاد کشاورزی سمیرم سیاست وزارت جهاد کشاورزی با توجه به ادامه خشکسالی، روی آوردن به کشت های دیم و کم آب است که کشت گل محمدی، جایگزین خوبی برای خروج سمیرم از تک محصولی بودن سیب خواهد بود.
این کارشناس پیش بینی کرد، تا پایان سال جاری، 200 هکتار از زمین های شهرستان سمیرم بویژه در بخش های شمالی زیر کشت گلهای محمدی مقاوم در برابر کم آبی برود.
حالا باید نتیجه گرفت که با همین راه و روش های نه چندان سخت و با وجود آب و خاکی مرغوب و کم نظیر در استان اصفهان و همچنین ارتفاع دوهزار و 500 متری سمیرم از سطح دریا که آب و هوایی به مراتب خنک تر و سردتر را به این منطقه از کشورمان هدیه می دهد، می توان زلزله نه چندان خاموش خشکسالی را کنترل کرد و جلوی آثار زیانبارش را در کوتاه مدت گرفت.
سمیرم با پنج هزار و200 کیلومتر مربع وسعت، 150 آبادی و روستا، چهار شهر و چهار بخش مرکزی، دناکوه، وردشت و پادنا دارای 20 هزار هکتار باغ است و در این شهرستان سالانه 300 تا 250 هزار تُن سیب درختی تولید می شود.
این شهرستان با افزون بر 100هزار نفر جمعیت ثابت و عشایری، در 160 کیلومتری جنوب اصفهان قرار دارد.
گ/7147/ 1339
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.