شهرستان آران و بیدگل در حاشیه جنوب غربی کویر مرکزی ایران در فاصله 6 کیلومتری کاشان و 215 کیلومتری شمال اصفهان دارای طبیعت بکری است و با سفری کوتاه به کویر مرنجاب یا سیازگه می توان لذت شتر سواری و آفرود یا ریگ نوردی و استفاده از آرامش و سکوت کویر را تجربه کرد.
این شهرستان یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های بشری است که از شمال به دریاچه نمک و استان‌های سمنان و قم، از غرب به شهرستان کاشان، از جنوب به شهرستان نطنز و از شرق به شهرستان اردستان محدود شده و جاذبه های تاریخی آن به همراه سوغاتی هایی مانند انواع نان‌های محلی، قالی، گلیم، جاجیم و قالیچه تجربه ای متفاوت را برای میهمانان داخلی و گردشگران خارجی رقم می زند.
خطه کویری آران و بیدگل که قطب فرش ماشینی کشور محسوب شده و در زمینه تولید محصولاتی مانند پسته، زعفران و ماهی فعال است، به دلیل میزبانی مدفن چند امامزاده والامقام پذیرای سالانه هزاران نفر گردشگر و زائر داخلی و خارجی است و جلوه ای عارفانه ای نیز بر آن حکمرانی می کند.

*** اثرهای تاریخی آران و بیدگل
شهر زیرزمینی نوش آباد از مهمترین جاذبه های گردشگری این شهرستان می باشد که در زبان محلی به 'اویی' شهره است.
این شهر زیرزمینی دستکن سه طبقه در زیر زمین با راهروها و اتاق ‌های بسیار برای پناه گرفتن مردم در برابر هجوم بیگانگان به دوران پیش از اسلام (ساسانیان) بازمی‌ گردد و در زیر بافت کنونی نوش آباد گسترده می باشد.
سایت تاریخی ویگل، آتشکده مربوط به دوره ساسانیان است که درون محوطه تاریخی بزرگی قرار دارد؛ پلان این ساختمان آتشگاهی مانند چهار طاقی‌های دوره ساسانی دارای چهار دهانه ورودیه است که در مرکز ساختمان هم بقایای یک آتشدان خاص از دوره ساسانی با تزئینات گچ بری قرار دارد و در اطراف پایه آتشدان و ورودی سطح آتشگاه هم قطعات گچ بری زیبایی به دست آمده است.
قلعه سی زان بنایی خشت و گلی مربوط به دوره های پیش از صفویه است؛ باروی بلند و برج های بسیار اطراف آن نشان دهنده اهمیت و اعتبار این قلعه در دوره های گوناگون می باشد.
باغ و کوشک تاریخی علی آباد کویر از باغ های تاریخی با بنایی کوشک مانند مزین به انواع معماری، قطاربندی و رسمی بندی با درب و پنجره های چوبی دارای طرح سنتی و شیشه های رنگی است.
حاکمان سلسله قاجاریه هنگام مسافرت به کاشان و اصفهان، در مسیر راه یک شب نیز در این باغ اقامت می کردند و در مجاورت آن نیز مجموعه ای قدیمی شامل آب انبار ساباط و چند خانه قدیمی ارزشمند وجود دارد.
کاروانسرای صفوی بنایی چهار ایوانی با برج و باروی آجری زیبا و 2 حیاط خلوت قرینه در هشتی ورودی، آن را در زمره بناهای شاخص تاریخی این ناحیه قرار داده است.
قلعه کرشاهی نیز بنای بزرگ خشت و گلی و در واقع از استحکام های دفاعی و جاذبه های دیدنی دشت کویر می باشد که سدی مقاوم برای رویارویی با حمله مغول بود اما در دوره قاجار به پایگاه یکی از یاغیان آن دوره تبدیل شده بود.
مقبره سلیمان صباحی بیدگلی از سرایندگان نامدار دوران زندیه و از بانیان نهضت ادبی بازگشت، در مجاورت بقعه و بارگاه امامزاده حسین(ع) در ردیف مرکزهای دیدنی آران و بیدگل به شمار می رود.

** جاذبه های طبیعی آران و بیدگل
کویر مرنجاب در 50 کیلومتری شمال آران و بیدگل با زیبایی های طبیعی خود چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
مرنجاب به واقع نام کاروانسرا و قناتی بود که در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد؛ این منطقه یکی از زیباترین نقاط کویری کشور است و تپه های شنی بلند و جنگل های تاغ جلوه زیبایی به آن بخشیده است.
دریاچه نمک، جزیره سرگردان و ریگ بلند از دیگر نقاط دیدنی منطقه مرنجاب محسوب می شود.
کویر سیازگه پهنه ای گسترده در 10 کیلومتری دامن ریگزارهای شمال شهر ابوزیدآباد می باشد و به ویژه مسابقه های شتر سواری در فصل بهار جذابیت ویژه ای به منطقه بخشیده است.
یخاب هم که امروزه به منطقه شکار ممنوع تبدیل شده، در کنار کوه ها و ارتفاعات از مناطق دشتی، بیابانی، کویری و تپه ماهوری نیز برخوردار می باشد.
این منطقه با منابع آبی فراوان و پوشش گیاهی مناسب، گونه های نادری مانند یوزپلنگ، سیاه‌گوش، گربه شنی، گربه وحشی، جبیر، زاغ بور و پرندگان شکاری را در خود جای داده و از زیستگاه های پربار ایران محسوب می شود.

** گردشگری مذهبی
به گزارش خبرنگار ایرنا، یکی از جاذبه های گردشگری مذهبی آران و بیدگل امامزاده محمد هلال بن علی (ع) است که ضریح در زمان وفاتش به صورت سردابی بود که روی آن اتاق مختصری ساخته شد و صندوقی به جای قبر وسط آن قرار داده بودند.
اقدام هایی در طول تاریخ به ویژه دوران سلجوقیان و پس از صفویان برای ساخت و حفظ این بنا انجام شد، اما پس از انقلاب شکوهمند اسلامی به اوج شکوفایی و جلال خود رسید و هم اکنون شامل صحن، ضریح، گنبدی زیبا و کاشی‌کاری شده به ارتفاع 24 متر از کف و چهار گلدسته مرتفع می باشد.
امامزاده هادی (ع) از دیگر اماکن متبرکه آران و بیدگل است که بنابر اسناد موجود و روایت ها نسبش به حضرت امام سجاد (ع) می‌رسد و در صحن، خواهر مکرمه‌شان زینب خاتون (س) نیز مدفون است.
این بنا با قدمتی 500 ساله از دوران صفویه باقی مانده، 2 گلدسته مرتفع کاشی کاری شده دارد و ضریحی فلزی روی سنگ مزار امامزادگان شریف قرار گرفته و تزئینات بقعه شامل نقاشی هنرمندانه سقف آن (مربوط به دوران قاجاریه) و آینه کاری زیبا و نفیس ایوان صحن جنوبی می باشد.
همچنین بقعه امامزاده محمد با گنبد کاشی کاری هرمی شکل و ساختمان چهار وجهی به دوره صفویه بازمی گردد و تزئینات معماری و درب جنوبی قدیمی آن همراه با صحن و سرایی وسیع، زیبائی خاصی به آن بخشیده است.
بقعه بی بی زینب یزدل یکی دیگر از زیباترین اماکن زیارتی و سیاحتی حاشیه کویر است که با سر درب، هشتی ورودی، گنبد و گلدسته های کاشی کاری، جلوخان و ایوان مزین به انواع کاشی کاری معقلی و رواقی با نگارگری های یکی از زیباترین اماکن زیارتی منطقه به شمار می رود.
قلعه امامزاده بی بی سکینه خاتون از نوادگان حضرت امام موسی بن جعفر (ع) با قدمتی برابر 750 تا 800 سال که با برخورداری از کاشی کاری های بی مانند از بناهای بسیار زیبا با گنبدی مربوط به دوره سلجوقیان می باشد.
مسجد جامع محمد آباد کویر نیز از دیگر بناهای مذهبی شهرستان آران و بیدگل است؛ سقف بلند و بنای مرتفع رواق اصلی این بنا با معماری و تزئینات دوره ایلخانی شکوه خاصی به آن بخشیده است.
مسجد جامع نوش آباد نیز از بناهای دوره سلجوقی است؛ آیه العلم عندالله بخط مقعلی و آجری در بدنه مناره زیبا و منقوش آن تکرار شده و با ایوان های بلند و باشکوه شمالی و جنوبی و شبستانی بزرگ مزین به کاربندی های معماری سنتی، در دوران صفویه توسعه یافت.
بقعه مبارکه امامزاده عبداالله نیز کاشی کاری هرمی شکل و شبستانی مزین به ازاره های کاشی کاری، سقف سنتی و کاربندی شده دارد.
اطراف صحن این بقعه با طرح های معماری سنتی قاب و غرفه بندی شده به همراه حسینیه و میدان تعزیه خوانی جنب آن، مجموعه ای زیبا به وجود آورده است.
7472/8123
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.