به گزارش ایرنا، سرطان بعنوان سومین عامل مرگ و میر در کشور در سال های گذشته تعداد زیادی از زنان و مردان و خانواده های آنها را گرفتار کرده است.
سرطان به مجموعهٔ بیماری‌هایی اتلاق می‌شود که از تکثیر مهار نشدهٔ سلول‌ها پدید می‌آید و شامل همه انواع تومورهای بدخیم می‌شود که در پزشکی، آنها را بیشتر با نام نئوپلاسم می‌شناسند.
بر اساس آمار منتشر شده، میزان شیوع سرطان در جهان در مردان و زنان به ترتیب 205 و 165 نفر در صد هزار نفر است در حالی که این آمار در ایران به ترتیب 134 و 128 نفر درصد هزار نفر است، بنابراین میزان بروز سرطان در ایران کمتر از متوسط جهانی است.
هرچند میزان بروز سالیانه سرطان در ایران کمتر از میانگین جهانی است اما روند مرگ و میر ناشی از سرطان در ایران مانند سایر کشورهای در حال توسعه در حال افزایش است و پیش بینی می شود در آینده این نوع مرگ به دومین عامل مرگ و میر در کشورمان تبدیل شود.
شایعترین سرطان در بین مردان ایرانی، سرطان معده و در زنان، سرطان پستان است اما مهمترین عامل مرگ بر اثر سرطان چه در زنان و چه در مردان، دستگاه گوارش است.
در مجموع شایعترین سرطان در میان مردم ایران، سرطان های دستگاه گوارش (مری، معده، روده، مقعد) است.
به گفته معاون بهداشتی وزارت بهداشت، در حال حاضر 76 درصد مرگ و میر مردم ایران بر اثر چهار بیماری غیرواگیر شامل قلبی و عروقی، سرطان، دیابت و تنفسی رخ می دهد که عوامل رفتاری و بیولوژیک در ایجاد این بیمارها نقش موثری دارد.
دکتر علی اکبر سیاری افزود: عوامل خطر رفتاری شامل مصرف دخانیات،تغذیه نادرست، کم تحرکی و مصرف الکل و عوامل خطر بیولوژیک شامل قند، فشار، چربی خون بالا و چاقی و اضافه وزن است.
از همین رو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بعنوان متولی بخش سلامت ، برنامه های پیشگیری و غربالگری انواع سرطان را در دستور کار خود قرار داده و در برنامه طرح تحول نظام سلامت که از سال 93 آغاز شده، به آن توجه ویژه ای داشته است.
به گفته معاون بهداشتی وزارت بهداشت، در برنامه جدید این وزارتخانه همه افراد بالای 30 سال در ایران بر اساس ابتلا به بیماری های غیرواگیردار از جمله سرطان، طبقه بندی می شوند و کارت سبز، قرمز، زرد و نارنجی دریافت می کنند.
وی با بیان اینکه طرح غربالگری رایگان ایرانیان نسبت به بیماری های غیر واگیردار و سرطان در سال 93 در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور به تصویب رسید و توسط ریاست جمهوری ابلاغ شد، گفت: بر اساس این طبقه بندی، افرادی که بلحاظ ابتلا به بیماری های غیرواگیر، سالم باشند کارت سبز می گیرند، افراد در معرض عامل خطر پیشرفته، کارت قرمز و دو گروه دیگر در معرض خطر ابتلا کارت نارنجی و زرد دریافت می کنند.
وی با بیان اینکه این طرح بصورت آزمایشی تاکنون در استان های اصفهان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کرمان اجرا شده است، ادامه داد: در قالب این طرح علاوه بر بیماری های غیرواگیردار، ایرانیان از نظر ابتلا به سه سرطان شامل روده بزرگ و سرطان های پستان و دهانه رحم برای زنان مورد غربالگری قرار می گیرند.

***پوست، سینه و روده بزرگ، شایعترین سرطان ها در اصفهان***
بر اساس گزارش هایی که از سوی مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تاکنون منتشر شده، سرطان های پوست، سینه و روده بزرگ، شایعترین سرطان ها در این استان هستند که غربالگری و برنامه های پیشگیری از آنها بطور جدی در برنامه تحول نظام سلامت پیگیری و اجرا می شود.
تاکنون گزارش های متعددی در باره رتبه اصفهان در انواع سرطان منتشر شده که طبق آخرین گزارش ها، این استان رتبه سوم کشوری در شیوع سرطان زنان، رتبه دوم در زمینه سرطان روده بزرگ و رتبه نخست در زمینه سرطان تیروئید در بین زنان را دارد.
بر اساس تحقیق پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که مرداد 94 منتشر شد، پرخطرترین شهرستان های استان برای سرطان روده بزرگ به ترتیب شامل اصفهان، فلاورجان، خوانسار، کاشان، نجف آباد، شهرضا، فریدن، مبارکه و فریدونشهر است.
همچنین بر اساس نتایج این تحقیق، شهرستان های پرخطر استان در زمینه سرطان معده به ترتیب شامل گلپایگان، فریدن، فریدونشهر و اصفهان است و اصفهان از استان های کم خطر در زمینه سرطان مری محسوب می شود.
همچنین به گفته معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان، عمده سرطان ها در مردان استان به ترتیب سرطان پوست، روده بزرگ، پروستات و معده و سرطان پروستات است که موجب مرگ و میر 3 درصد جمعیت می شود.

***سالانه هفت هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در اصفهان***
به گفته مسئول دبیرخانه برنامه ملی ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، آماری از میزان شیوع سرطان در استان اصفهان وجود ندارد اما می توان گفت که بطور میانگین سالانه حدود هفت هزار مورد جدید از ابتلا به سرطان در استان گزارش می شود.
دکتر زهرا روانخواه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: حدود 2 هزار مرگ ناشی از سرطان در هر سال در استان داریم.
وی شایعترین سرطان ها در استان اصفهان را شامل پوست، پستان، روده بزرگ، مثانه، پروستات و تیروئید اعلام کرد و گفت: شایعترین سرطان ها در بین زنان استان، شامل پستان و روده بزرگ و شایعترین سرطان در بین مردان شامل پوست و پروستات است.
وی با بیان اینکه حدود 12 تا 13 درصد از مرگ و میرها در استان و کشور ناشی از سرطان هاست، تصریح کرد: از بین سرطان ها نیز سرطان معده و پس از آن سرطان ریه، کشنده ترین نوع سرطان شناسایی شده است.
مسئول دبیرخانه برنامه ملی ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به برنامه های طرح تحول نظام سلامت در باره غربالگری و پیشگیری سرطان در کشور گفت: از سال 95 سه برنامه غربالگری سرطان به همه استان ها ابلاغ شده که شامل سرطان پستان، روده بزرگ و دهانه رحم است.
وی با بیان اینکه برنامه غربالگری سرطان سینه از سال های قبل آغاز شده است و اصفهان پیش از آن در زمینه غربالگری سرطان سینه در کشور پیشتاز بود، گفت: برای سرطان 'سرویکس'(دهانه رحم) نیز غربالگری ویروس 'پاپیلوم انسانی' (HPV) با هزینه رایگان در همه شهرستان ها در حال اجراست.
روانخواه با اشاره به غربالگری سرطان روده بزرگ گفت: با این کار تا حد زیادی می توان از بروز و پیشرفت این نوع سرطان پیشگیری کرد.
وی، تست غربالگری سرطان روده بزرگ را شامل آزمایش تشخیص خون مخفی در مدفوع خواند و افزود: این آزمایش، تست ساده ای است و در مراکز بهداشتی انجام می شود.
وی اظهار امیدواری کرد که اجرای این برنامه علاوه بر ثبت آمار دقیق از میزان شیوع و ابتلای سرطان در استان تا حد زیادی از بروز و پیشرفت انواع بیماری های سرطان جلوگیری کند.
گ/3011 / 6027 گزارش از: آسیه معینی* انتشار: شکراللهی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.