بابک صادقیان در گفت و گو با خبرنگار مهر با تاکید بر قاعده کلی تشدید آلودگی هوا در نیمه دوم سال در تمام نقاط دنیا اظهار داشت: پایداری جوی، افزایش استفاده از حامل های انرژی، پدیده وارونگی هوا، ورود سامانه های پرفشار ارتباط مستقیمی بین شرایط جوی با آلودگی هوا را در تمام کلانشهرهای دنیا فراهم می کند.

وی افزود: در نیمه دوم هر سال عوامل انسان ساز تاثیر عمده ای بر افزایش آلودگی هوا در کلانشهرها به ویژه اصفهان خواهند داشت.

رئیس اداره امور آزمایشگاه های حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه هنوز اطلاعات دقیق از میزان کاهش تردد اصفهانی ها با شیوع کرونا کووید ۱۹ در دسترس نیست، ابراز داشت: شدت و ضعف عوامل جوی به طور مستقیم بر شدت آلودگی هوا، انباشت آلاینده ها و تخلیه آن نقش دارد.

وی با بیان اینکه شدت و ضعف پدیده های جوی می تواند بر شدت و ضعف آلودگی هوا موثر باشد، گفت: برای مثال هرگاه سرعت وزش باد به ۵ الی ۶ متر بر ساعت برسد می تواند شرایط مناسبی برای تخلیه آلاینده های جوی فراهم کند؛ اما اگر شدت پایداری و سکون هوا بر میزان وزش باد غالب شود حتی اگر کسری از مواد آلاینده ها در کلانشهر اصفهان کاهش یابد باز هم با آلودگی هوا مواجه خواهیم بود.

صادقیان با استناد به مهمترین فاکتور آلاینده های جوی در کلانشهر اصفهان که ذرات معلق PM۲.۵ است، توضیح داد: ذرات معلق PM۲.۵ که منشا انسان ساز دارد بر شاخص کیفی هوا موثر است و تولیدکننده این ذرات معلق در ناوگان حمل و نقل، خودروهای سنگین و نیمه سنگین اعم از کامیونها واتوبوس های درون شهری و موتورسیکلت هاست.

وی افزود: موضوع آلودگی هوا و پارامترهای هواشناسی و جوی تابع متغیرهای زیادی است که بر روی هم اثر کنش و واکنشی دارند. شرایط اقلیمی، وزش باد و توپوگرافی اصفهان به یاری تخلیه آلاینده های جوی نمی آید و کلانشهر اصفهان غالباً با ماندگاری آلاینده ها روبروست.

رئیس اداره امور آزمایشگاه های حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اعلام اینکه امسال استمرار نفوذ جریان های پرفشار سرد در سطوح زمین بیشتر از سال گذشته و میانگین بلند مدت بوده است، اظهار داشت: یکی از عوامل مهم ماندگاری آلاینده ها در منطقه ماندگاری توام با کاهش دما به ویژه ذرات معلق است که عوامل بسیاری با سهم مشخص در تولید آن دخیل هستند.

وی بیان داشت: با وزش بادهای پرسرعت کانونهای گردو غبار در اطراف شهر اصفهان فعال می شود و با ماندگاری غبارها، بر کلانشهر اصفهان سایه می اندازد و چون امکان تخلیه آلاینده ها فراهم نیست حتی اگر شیوع بیماری کرونا کووید ۱۹ هم باعث کاهش تردد با وسایل خودرو سبک توسط اصفهانی ها شود باز هم با آلودگی هوا مواجه خواهیم بود.

صادقیان راه حل عبور از بحران آلودگی هوا را برنامه ریزی درون استانی و پایبندی در اجرای «قانون هوای پاک» دانست و افزود: اگرچه نقش خودروهای دیزلی و موتورسیکلت در تولید ذرات معلق PM۲.۵ موثر است اما باید این نکته را در نظر داشت که کثرت خودروهای سبک و کندی حرکت آنها در معابر و ایجاد سد در تردد کامیونها و اتوبوسهای درون شهری می تواند نقش خودروهای سبک را در تولید ذرات معلق PM۲.۵ برجسته سازد.

وی تاکید کرد: برای بررسی علت آلودگی هوای اصفهان نباید به یک یا دو فاکتور استناد کرد بلکه باید مجموعه ای چندوجهی را با بررسی کنش و واکنش اجزای موثر در نظر گرفت و همه جانبه به این مساله نگاه کرد.

رئیس اداره امور آزمایشگاه های حفاظت محیط زیست استان اصفهان اشاره ای هم به نقش واحدهای صنعتی در آلودگی کلانشهر اصفهان داشت و گفت: با وجود رعایت استانداردهای واحدهای صنعتی مادر در اطراف اصفهان باید این نکته را در نظر داشت که بسیاری از ترددها به سمت این صنایع توسط کامیونها و اتوبوسها انجام می شود و نقش مهمی در تولید ذرات معلق PM۲.۵ خواهند داشت.

وی افزود: لازم است باز هم این نکته را تاکید کنم که اگرچه شیوع بیماری کرونا کووید ۱۹ بخشی از تردد خودروهای سبک در کلانشهر اصفهان را کاهش داده است اما جای این پرسشها خالی است که آیا از میزان تردد کامیونها، ناوگان حمل و نقل عمومی شهری و بین شهری و موتورسیکلت ها کاسته شده است؟

صادقیان بیان داشت: برای بررسی آلودگی هوای کلانشهر اصفهان باید با بررسی همه جانبه دست به تحلیل زد و این نکته را فراموش نکرد که موقعیت توپولوژی و اقلیمی کلانشهر اصفهان کشش توسعه ناموزون صنعتی شدن تا شعاع ۵۰ کیلومتری را ندارد و توان اکولوژیک اصفهان نمی تواند به تخلیه آلودگی هوا کمک موثری کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 1371580
  • منبع: mehrnews.com
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.