این جملات، گل واژههای محبتی است که از سوی جمعی از کادر درمان و مراقبتهای ویژه یکی از بیمارستانهای اصفهان بیان شد تا گواه دیگری باشد بر قداست شغل پرستاری و پزشکی.
بیمارستان های کشور این روزها درگیر مهمان ناخوانده جدیدی هستند که روز به روز افراد بیشتری را به خود مبتلا میکند و بر تعداد بیماران بستری شده و حجم کار کادر درمان و پرستاری می افزاید، ویروس کرونا که از حدود سه ماه گذشته در شرق آسیا پدیدار شد و به مرور زمان پهنه شیوع آن در کشورهای مختلف در حال گسترش است.
با ورود این ویروس به کشورمان و گسترش شیوع آن از اسفند امسال، نظام بهداشت و درمان نیز به مقابله با آن پرداخت و با اتخاذ تمهیدات و تشکیل ستادهای ویژه در سطح ملی و استانی برای رویایی هرچه بهتر با آن برنامهریزی کرد و تعدادی از بیمارستانها بهعنوان مراکز درمانی اصلی برای تشخیص و بستری بیماران مشکوک و قطعی مبتلا به کرونا مشخص شدند.
در کلانشهر اصفهان نیز بیمارستانهای عیسیبن مریم و خورشید بطور ویژه برای کنترل و مقابله با بیماری کرونا تخصیص یافتند و در سایر بیمارستان ها و شهرستان ها نیز یک بخش ویژه برای این کار در نظر گرفته شد.
با شروع به کار بخش های درمانی ویژه برای پذیرش و بستری بیماران و افراد مشکوک به کرونا در بیمارستان ها، همه کادر درمانی و پرستاری شاغل در این مراکز درگیر بیماری کرونا شدند و در دو سه هفته اخیر با وجود همه بیم ها و اضطراب های ناشی از ابتلا به این ویروس، در کمال اخلاص و ایثار، بیماران و خانواده های آنها را همراهی و حمایت کردند و با دادن روحیه و امید به آنها، نقش بسزایی در بهبود تعداد بسیاری از بیماران و ترخیص آنها از بیمارستان داشتند.
در حالی که عده ای به دلایل مختلف درصددند تا با ایجاد ترس و ناامیدی در جامعه، اینگونه به مردم بقبولانند که اگر کسی به کرونا مبتلا شد، دیگر راه نجاتی ندارد و آخر عمر او فرا می رسد، این پرستاران و پزشکان هستند که با تعهد و عمل به آنچه که برای آن سوگند خورده اند، این فضای متشنج را آرام می کنند و با روحیه و امیدبخشی به بیماران، امکان طی شدن روند درمانی را به بهترین شکل ایجاد می کنند.
این پرستاران و پزشکان سفیدپوش با وجود همه خطرهایی که مواجهه با ویروس کرونا به همراه دارد در این راه گام برمی دارند و می کوشند تا علاوه بر ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به بیماران بستری در بیمارستان، با مشکلات و نگرانی هایی که در این راه وجود دارد نیز کنار بیایند تا مبادا مانعی در سر راه خدمتگزاری به مردم باشد.
یکی از سرپرستاران بیمارستان خورشید اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مسائلی که در بخش بیماران بستری شده مشکوک و مبتلا به کرونا وجود دارد، اظهار داشت: یکی از مهمترین کارهای کادر درمانی و مراقبت این بیمارستان، ارائه آموزش به بیماران و خانواده های آنهاست.
اعظم اعلایی با بیان اینکه این آموزش ها در باره مسائل مختلف مرتبط با کرونا از کنترل عفونت گرفته تا چگونگی مراقبت از خود و ارتباط با دیگران است، گفت: به دلیل شدت سرایت ویروس کرونا در بسیاری از موارد تلاش می کنیم تا از همراهان بیماران کمک نگیریم بلکه خودمان آنها را انجام می دهیم.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از بیماران بستری شده مشکوک یا مبتلا به کرونا در این بیمارستان دارای بیماری زمینه ای مانند مشکلات قلبی و تنفسی، نقص ایمنی و سرطان یا در سنین سالمندی هستند، در باره فضای حاکم بر جامعه و شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر بیماران توضیح داد: ما تلاش می کنیم که بیماران ما اخبار نادرست و شایعه ها را دریافت نکنند و از آنها و خانواده هایشان می خواهیم تا اخبار را فقط از پایگاه های معتبر و علمی دنبال کنند.
این پرستار با تاکید بر اینکه بسیاری از سایت ها و شبکه های اجتماعی، اخبار منفی و نادرست درباره کرونا منتشر می کنند، افزود: برخی از آنها می گویند که احتمال مرگ در این بیماران بالاست در حالی که این موضوع اصلا درست نیست و ما تلاش می کنیم که آن را به بیماران و خانواده ها آموزش دهیم.
سرپرستار بخش نفرولوژی بیمارستان خورشید اصفهان، یکی از مهمترین کارهای پرستاران در بخش بیماران کرونا را روحیه دادن به آنها خواند و گفت که ما تلاش می کنیم تا با آموزش علائم بهبود بیماری، پخش موسیقی، تغذیه مناسب و ارتباط برقرار کردن با بیماران، آرامش را در بین آنها حفظ کنیم.
به گفته وی، بیمارانی که از بیرون به بیمارستان می آیند و بستری می شوند، ابتدا بسیار نگران هستند و دغدغه دارند اما به مرور زمان وقتی شرایط را می بینند و با علائم بهبود آشنا می شوند، آرامش خود را بازمی یابند.
نگرانی خانوادهها، مهمترین مشکل پرستاران
اعلایی با بیان اینکه ما مانند سربازانی هستیم که در این زمان برای جنگیدن و دفاع از جامعه تلاش می کنیم، یکی از مهمترین مشکلات خود و سایر همکارانش را نگرانی خانواده های کادر درمان عنوان و اضافه کرد: ما ارتباط مستقیم با بیماران مبتلا به کرونا داریم به همین دلیل ممکن است ناقل این بیماری به اعضای خانواده خود باشیم اما تلاش می کنیم تا با رعایت بهداشت فردی و آموزش های داده شده، کمترین مخاطره را در این زمینه ایجاد کنیم.
وی، یکی از راهکارهای اطمینان بخش به کارکنان و خانواده هایشان را تنظیم نوبت های کاری برای دادن استراحت کافی و آموزش به خانواده های آنها خواند و گفت: یکی دیگر از مشکلات آنها، استفاده مداوم از وسائل تجهیزات فردی است زیرا باعث خستگی می شود اما گریزی برای استفاده از آن ندارند و اگر نباشد، مراقبت های درمانی را نمی توان به خوبی انجام داد.
به گفته وی، کادر درمان و پرستاری، هر دست لباس گان (لباس مخصوص پزشکان و کادر درمان) را در هر شیفت کاری و هر ماسک را چند ساعت یک بار تعویض می کنند و تاکنون کمبودی در این زمینه وجود نداشته است.
این پرستار از مردم خواست تا آرامش خود را حفظ کنند و تا زمانی که از علائم اولیه ابتلا به کرونا مطمئن نشدند به بیمارستان مراجعه نکنند زیرا ازدحام در این اماکن یکی از روش های انتقال بیماری است.
اعلا خاطرنشان کرد: برخی از موارد ابتلا در بیماران بستری شده ناشی از حضور در اجتماعات و مکان های پرجمعیت مانند جشن تولد و عروسی یا مسافرت های طولانی بوده است.
سرپرستار بخش مراقبت های ویژه (ICU) بیمارستان خورشید نیز با بیان اینکه بیشتر بیماران بستری شده در این بخش دارای وضعیت تنفسی خوبی نیستند، با اشاره به اقدامات درمانی و بهداشتی در این بخش از جمله ضدعفونی کردن هر سه ساعت یک بار آن، گفت: خانواده این بیماران بسیار نگرانند و ما تلاش می کنیم به آنها آموزش های لازم را در باره بیماری کرونا و مراقبت های فردی ارائه کنیم.
فاطمه صدری با بیان اینکه احتمال مرگ و میر در میان بیماران مبتلا به کرونا، بیشتر در بین افراد با بیماری زمینه ای یا سن بالا وجود دارد، تصریح کرد : اما این موضوع برای همه صدق نمی کند و ما بیماران کرونایی داریم که اکنون سطح هوشیاری آنها افزایش یافته و در حال بهبود هستند.
وی با اشاره به اینکه پرستاران و کادر درمان بخش مراقبت های ویژه بطور مستقیم با ترشح بیماری مواجهند و خطر ابتلا به آن بالاتر است، تاکید کرد که نگرانی در بین خانواده ها برای سلامت پرستاران بسیار زیاد است.
وی با بیان اینکه تعدادی از آنها دارای فرزند کوچک یا پدر و مادر سالخورده یا بیمار هستند، خاطرنشان کرد: این پرستاران نیز نگران خانواده خود هستند اما تلاش می کنند تا با رعایت همه مسائل حفاظت فردی و داشتن روحیه، این نگرانی را از بین ببرند.
به گفته این سرپرستار ، برخی از کادر درمانی و پرستاری به صورت داوطلبانه وقت بیشتری را در بیمارستان می گذرانند تا تعداد دیگری از همکارانشان بتوانند وقت بیشتری را در کنار خانواده و فرزندانشان باشند.
صدری، حضور روان شناسان و مسوولان بیمارستان در بخش را مایه دلگرمی کادر درمان و پرستاری دانست و گفت: روانشناسان با همکاران صحبت می کنند و به آنها آرامش می دهند و از طرفی، مدیران بیمارستان نیز با مراجعه به بخش ها، به صورت حضوری تشکر می کنند.
وی یکی از نگرانی های کادر درمان و پرستاری در بخش کرونا را اضطراب ناشی از این موضوع دانست که شیوع ویروس کرونا تا چه زمانی به طول می انجامد و با توجه به اینکه در آستانه سال نو قرار داریم چه چیزی در آینده رخ خواهد داد.
این سرپرستار با تاکید براینکه حضور در سر کار با وجود همه نگرانی هایی که بابت ویروس کرونا وجود دارد از وظایف ما است، تصریح کرد: برخی امتیازهای تشویقی باعث دلگرمی بیشتر کادر درمانی و پرستاری می شود.
صدری گفت: با وجودیکه خانواده پرستاران بسیار نگران سلامت عزیزان خود هستند و حتی عده بسیار کمی از آنها از کار در این شرایط انصراف داده اند، اما بسیاری از این خانواده ها به آنها می گویند که به سر کار بروید زیرا اگر شما در بیمارستان نباشید، چه کسی قرار است کار پرستاری و درمان بیماران را انجام دهد.
از اوکراین تا کرونا
یکی از پزشکانی که در بیمارستان خورشید در بخش ویزیت و کنترل بیماران مراجعه کننده و سرپایی فعالیت می کند نیز با اشاره به افزایش تعداد مراجعه کنندگان به بیمارستان تاکید کرد که این موضوع باعث سخت شدن کار خدمات رسانی شده است اما همچنان تلاش می کنیم که آگاهی و آرامش بیشتری به مردم دهیم.
این پزشک عمومی که طرز بیان جمله ها و کلمات فارسی توسط او گویای خارجی بودنش است به ایرنا گفت: بیشترین مشکلات و نگرانی ما، شکایت مراجعه کنندگان و بیماران از کمبودهای مواد ضد عفونی کننده و ماسک در داروخانه ها و بازار است.
اِلنا بدیهیان که پزشکی اوکراینی است، افزود: برخی بیماران نیز وقتی به آنها توضیح می دهیم که علائم اولیه کرونا را نداشته و نیازی به بستری شدن ندارند، قانع نمی شوند و اصرار دارند که تست کرونا را بدهند درحالی که این کار برای همه انجام نمی شود و دستور خاصی دارد.
وی با بیان اینکه کار و فعالیت کادر درمانی و پرستاری بیمارستان در این روزها بیشتر شده است، از روحیه دادن بین این افراد صحبت کرد و گفت: ما تلاش می کنیم تا با شوخی کردن و گفت وگو با همدیگر، فضای آرام و امیدبخشی را در بیمارستان ایجاد کنیم.
بدیهیان، بهبود یافتن یک بیمار را برای روحیه دادن به سایر بیماران و کادر درمانی بسیار موثر خواند و تاکید کرد: روحیه بیشتر بیماران مشکوک یا مبتلا به کرونا در این بیمارستان خوب است و همین امر به بهتر شدن روند درمانشان کمک می کند.
این پزشک با بیان اینکه همیشه برای ما خطر در این شغل وجود دارد، خاطرنشان کرد: ما زمانی که سوگند خوردیم همه این موارد را در نظر گرفتیم و اکنون هم سپر محکمی در برابر بیماری کرونا هستیم.
النا در پایان گفت: من اوکراینی هستم، شوهرم ایرانی است و ۲۰ سال است که مقیم ایران هستم و افتخار می کنم به مردم این کشور خدمت می کنم.