مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای اصفهان روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: بر اساس ارزیابی های صورت گرفته در یک سال اخیر، ایرنا استان اصفهان بیشترین خبر، گزارش خبری، گزارش تحلیلی، میزگرد و مصاحبه را در موضوع آب در مقایسه با سایر رسانه ها داشته است.
محمد شفاهی افزود: محتواهای رسانه ای ذکر شده بر اساس شاخص های کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند و به غیر از یکسال اخیر، این رسانه در چهار سال گذشته از موثرترین و بهترین رسانه ها در موضوع آب بوده است.
وی اضافه کرد: از حیث صحت، شفافیت، جامعیت و سرعت می توان ایرنا را در این عرصه پیشگام و پیشتاز دانست تا جایی که از آن به عنوان یک مرجع اصلی حتی در بین مدیران سازمان استفاده می شد.
به گفته وی، این رسانه همواره مطالبهگر بوده و بی شک چالش های آبی، راهکارهای برون رفت از بحران، تبیین طرح های آبی، کاهش منابع سطحی و زیر سطحی، بازگشایی زاینده رود در مقاطع مختلف را به عنوان یکی از دغدغههای اصلی مورد توجه قرار داده است.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای اصفهان به ضرورت توجه هر چه بیشتر از به موضوع آب اشاره کرد و گفت: بی شک آب را میتوان اصلی ترین و چالش برانگیزترین مقوله در بسیاری از مناطق از جمله اصفهان نام برد و در این راستا همکاری مستمر و مثمر رسانه ها را می طلبیم.
شفاهی ادامه داد: تمامی رسانهها از جمله تصویری، شنیداری، مکتوب، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دارای مخاطب خاص خود هستند و ظرفیت بالای آن ها برای فرهنگ سازی و تغییر نگرش به موضوع آب همواره مد نظر بوده است.
به باور کارشناسان مشکلات حوضه آبریز زاینده رود در یک دهه اخیر خسارتهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی زیادی برجای گذاشته است، آنان تنها راه حل آن را مدیریت یکپارچه، جامع نگر و علمی میدانند که باید با مشارکت منطقهای و در سطح ملی مورد توجه قرار گیرد.
در دهههای گذشته جمعیت حوضه زاینده رود افزایش قابل توجهی داشته، بطوری که در نیم قرن اخیر جمعیت این حوضه بیش از سه برابر شده و افزایش جمعیت مورد اشاره پیامدهای مختلف اجتماعی و اقتصادی را به دنبال داشته است.
روند رو به رشد جمعیت حوضه زاینده رود از یک سو و محدودیت منابع آب از سوی دیگر، موجب شده تا سرانه آب تجدید پذیر حوضه به کمتر از یک هزار متر مکعب (تنها کمی بالاتر از آستانه کمبود آب) کاهش یابد.
زاینده رود یا زنده رود به معنی رود زندگی بخش، بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوههای زاگرس مرکزی بویژه زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق حدود ۲۰۰ کیلومتر پیش میرود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد.
این رودخانه که علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی مؤثر در کشاورزی و اقتصاد منطقه مرکزی کشورمان و هستی تالاب گاوخونی داشته است، در دهههای اخیر به علت کمبود بارشها، خشکسالیهای متوالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت به یک رودخانه فصلی تبدیل شده و در پایین دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشکی مواجه شده است.
حوضه زاینده رود از 2 استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل شده که ۹۳ درصد از مساحت و ۹۸ درصد از جمعیت زیرپوشش این حوضه در استان اصفهان و هفت درصد از مساحت و ۲ درصد از جمعیت زیرپوشش آن در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
حوضه آبریز زاینده رود دارای ۲۶ هزار و ۹۱۷ کیلومتر مربع است که ۹۲.۹ درصد آن در استان اصفهان و ۷.۱ درصد در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
کاهش شدید بارش در سال زراعی قبل در حوضه آبریز فلات مرکزی ایران که زاینده رود بزرگترین رودخانه آن به شمار میرود، باعث شده است تا میزان آب ورودی آن روزها به سد زاینده رود به حداقل خود برسد و امکان تخصیص آب برای کشت کشاورزان غرب و شرق اصفهان وجود نداشته باشد و حتی شرایط ذخیره آب در سد زاینده رود به گونهای بود که مسؤولان را مجبور کرد که تنها آب آشامیدنی را اختصاص دهند و تخصیص آب برای کشاورزی را به افزایش بارندگی در ماههای آینده و افزایش ذخیره سد موکول کردند که در پی آن کشاورزان و باغداران شرق و غرب اصفهان که پیش تر و در سالهای گذشته با حضور در برخی مکانهای از قبل اعلام شده در استان تجمع کنند، باز هم و به دفعات برای احیای زاینده رود و تخصیص حقابه خود از این رودخانه در مکانهای اجتماع کرده و مطالبات خود را خواستار شوند.
مشاهده شرایط بحران آبی در سالهای اخیر لزوم برنامه ریزی و اقدامات اساسی و جدی را برای مقابله با بحران آبی در بلند مدت و کوتاه مدت نشان میدهد و همین امر طرحهای بلند مدت و کوتاه مدت انتقال آب، حفظ منابع آبی و کاهش هدر رفت ها را طی سالهای گذشته در دستور کار مسوولان قرار داده است.
۶۰۲۲/ ۶۰۲۰