«غلامرضا حمّامی چمگردانی» نویسنده این کتاب ۵۴۵ صفحه ای با سابقه کار فرهنگی، دبیری و مشاور دبیرستان های آموزش و پرورش است که این مجموعه را در دوران بازنشستگی و فراغت از کار خود به رشته تحریر در آورده است.

در نگاه اول به جلد و تعداد صفحات کتاب گمان می رود با کتابی زیبا، سنگین، پخته و کاربردی روبرو هستیم اما اگر اهل قلم و کتاب باشیم، بعد از ورق زدن صفحاتی از فصل های ۴۰ گانه آن متوجه تکرارهای چندباره برخی تذکرها و مسایل کلی و جزیی اجتماعی، عناوین فصل هایی به شکل سوالی و طویل، متن های دم دستی و عادی و در مواردی ارتباط ضعیف یا حتی نامرتبط برخی مطالب با عنوان فصل ها خواهیم شد.

نویسنده دغدغه خود از نوشتن این کتاب را مشکلات عجیب و غریب و شرایط پیچیده دنیای کنونی می داند و با تاکید بر مشکلات خانواده، جوانان دختر و پسر و روابط آنها از روایت های دینی، داستان های کوتاه، آیات قرآن، حدیث و برخی نظریه ها و مبانی غربی بهره برده است.

تعدد بکارگیری حدیث و آیات قرآن و تراکم آن در همه فصل ها و صفحات به خوبی مشهود است و حتی برخی مطالب همچون حدیث امام صادق(ع) در صفحه ۱۲۷ کتاب، درباره سه گروهی که در راه تامین امور دنیا و دین خود بی نیاز نیستند در بخش های دیگر این مجموعه چند بار دیگر به همین شکل و بدون تغییر آورده شده است!

حمامی چمگُردانی در مقدمه کتابش که شامل ۴۰ گفتار است هدف بزرگ خود از نوشتن این مجموعه را در دوبیت شعر نهفته می داند.

(در جهان هرگز نو مدیون احساس کسی/ تا نباشد رایگان مهرت گروگان کسی/ گوهر خود را نزن بر سنگ هر ناقابلی/ صبر کن پیدا شود گوهرشناس قابلی)

او در گفتار دوم کتاب، انواع فرهنگ ها را در دو دسته کلی معرفی کرده است. اول فرهنگ های وارداتی شرقی، غربی و ساختگی و دوم فرهنگ الهی.

گفتار سوم کتاب گلچین حقایق زندگی، به تفاوت تعالیم الهی و غربی اشاره دارد و در صفحه ۵۷ همین گفتار جدولی را از سایت سازمان بهداشت جهانی استخراج و منتشر کرده که آمار خودکشی ها در کشورهای مختلف جهان را به ترتیب از بیشترین تعداد(بلاروس و روسیه) تا کمترین (ایران-مصر و اردن) منتشر کرده است و معتقد است: طبق اعلام همین سازمان افسردگی، اختلاف های خانوادگی و احساس پوچی و زندگی های بی هدف از جمله عوامل دخیل در مورد پدیده خودکشی هستند.

وی در همین گفتار و در صفحه ۶۹ معتقد است: سازمان جاسوسی ایالات متحده(CiA) برنامه ها و نقشه های متعددی برای مسلمانان طراحی می کند و هدف از این نقشه ها و توطئه ها را مترقی بودن دین اسلامی می داند.

مولف کتاب در گفتار چهارم به نقل از «کارل گوستاو یونگ»، پزشک و روانشاس سوییسی می نویسد: «در طول ۳۰ سال طبابتم افراد زیادی از ملیت های مختلف جهان متمدن، درباره مشکلات بشر امروز با من مشورت کرده اند. به جرات می توانم بگویم که تک تک آنها به این دلیل قربانی بیماری های روحی و روانی شده بودند که آن چیزی را که ادیان مختلف در هر زمانی به پیروان خود برای زندگی می گفته اند را کنار زده بودند و آنهایی که به دین و دیدگاه های مذهبی خود بازگشتند به طور کامل درمان شده اند.»

گفتار پنجم کتاب به خطبه غدیر خُم اشاره دارد و متن کامل فارسی آن را نیز منتشر کرده است و اعتقاد دارد که این خطبه گرانسنگ از امیر مومنان شناسنامه شیعه است.

در گفتار یازدهم با عنوان موسیقی، رقص و آواز از نظر دانشمندان خارجی و مسلمان، نام ۱۳موسیقی دان اروپایی و حتی ایرانی قید شده که با وضعیتی نامناسب و عمری کوتاه از دنیا رفته اند. دو نوازنده آلمانی با عمر ۴۳ سال سن و یک نوازنده ایرانی با ۴۵ سال در این بین بیشترین دوره زندگی و عمر را داشته اند!

فصل شانزدهم ۵۰۰ پند حکیمانه از شخصیت های مختلف دارد که به شکلی پشت سر هم و خسته کننده آمده و تفکیک موضوعی هم نشده اند.

حقوق شهروندی، اهمیت توبه در سلامتی روح و روان، ازدواج، حجاب، عوامل موفقیت و فلسفه خلقت و آفرینش از دیگر گفتارهای این مجموعه است.

به نظر می رسد تاکید نویسنده اهل شهر چمگردان شهرستان لنجان از توابع استان اصفهان، بر ۴۰ فصل و ۴۰ گفتار شدن کتاب باعث بروز مشکلات و ایرادهایی در نحوه چینش و حجم زیاد مطالب شده است.

مطالبی که هر چند مفید یا عامه پسند هستند اما اگر با دقت  و دسته بندی موضوعی بهتری ارائه می شدند به یقین نتیجه و ثمره بهتری هم برای مخاطب و خواننده آن حاصل می شد.

گلچین حقایق زندگی از سوی انتشارات حکمت قم دو بار چاپ خورده و در ۵هزار و ۲۰۰ نسخه منتشر شده است.

۷۱۴۷/۶۰۲۶.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.