به گزارش ایرنا، حجت الاسلام محسن رهامی روز دوشنبه در «همایش حقوق شهروندی در نظام اداری» در تالار معصومیه فرمانداری قم، افزود: اگر حقوق شهرندی به درستی در جامعه اجرا شود، علاوه بر ایجاد آرامش در مردم، جلوی بسیاری از هنجارشکنی ها و آفت های اجتماعی را خواهد گرفت.
وی منشور حقوق شهروندی را نشات گرفته از توجه قرآن به کرامت انسانی دانست و ادامه داد: قرآن مجید، علاوه بر کرامت اکتسابی برای مومنان، کرامت ذاتی برای انسان قائل است که این کرامت فقط مختص مومنان و مسلمانان نیست بلکه انسان به واسطه انسان بودن از منظر قرآن دارای کرامت است.
رهامی با بیان این که در قانون اساسی جمهوری اسلامی در کنار توحید، نبوت، عدالت، معاد و امامت، به کرامت انسانی توجه شده است گفت: در این قانون، کرامت انسانی در ردیف اعتقاد به خدا و اصول دین آمده که نشان از جایگاه والای حقوق شهروندی در منظر قانون اساسی و نظام اسلامی است.
وی با بیان این که بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، حاکمیت مطلق از آن خداست و خدا بخشی از این حق را به انسان واگذار کرده و هیچ کس نمی تواند این حق را از انسان سلب کند افزود: در قانون اساسی جمهوری اسلامی همه مسئولان نظام نماینده و وکیل مردم برای خدمت به آنها هستند که مردم با شرکت در انتخابات این حق را به مسئولان در رده های مختلف برای خدمت به مردم واگذار می کنند.
رهامی با اشاره به این که قانون اساسی بر اساس اصول مترقی فقه، اندیشه های امام(ره) و نظریه های فقهی مدرن تدوین شده است ادامه داد: نظام جمهوری اسلامی نسبت به نظام های دیگر علاوه بر تابعیت از قانون، قانون اساسی و حق محوری استفاده از آیات وحی و رهنمودهای ائمه اطهار(ع) را مورد تاکید دارد که این ویژگی موجب شده تا کارگزاران نظام خود را تابع قرآن و رهنمودهای ائمه اطهار(ع) بدانند.
وی کسب رضایت و تامین آرامش برای مردم را یکی از وظایف مهم نظام های دنیا دانست و گفت: اگر تدوین اسناد و منشورها مانند منشور حقوق شهروندی منجر به عمل مسئولان نشود، اقدامی باطل است.
رهامی، راه اصلاح نظام اداری، تلاش برای تغییر نگاه مسئولان به عنوان خادم مردم و پاسخگویی به آنها عنوان کرد و گفت: اگرمسئولان احساس کنند که کارگزار و خادم مردم هستند، همه در مقابل مردم پاسخگو خواهند بود.
وی با بیان این که تربیت صحیح در چارچوب شهروندی وظیفه ای است که مهمترین تاثیر را در برخوردهای اجتماعی دارد گفت: رفع تبعیض، ایجاد نظام اداری کارآمد و پاسخگو، ادراه شایسته کشور، انجام امور مردم بر اساس اصل بی طرفی، ارتقای حقوق شهروندی و تسهیل در تحقق اهداف سیاست های کلی نظام اداری از جمله اهداف است که منشور حقوق شهروندی به دنبال تحقق آن است.
وی برخورد بدون رودربایستی با کارمندان و دستگاه های اجرایی متخلف در راستای تکریم حقوق شهروندی را خواستار شد و تاکید کرد: اعتبار و حیثیت جمهوری اسلامی بالاتر از اشخاص است و نباید آبروی نظام را به خاطر رودربایستی در برخورد با کارکنان و دستگاه های اجرایی متخلف زیر سوال برد.
29 آذر ماه 1395 منشور حقوق شهروندی طی مراسمی توسط ریاست جمهوری در پنج فصل و 19 ماده رونمایی و برای اجرا به استان ها و دستگاه های اجرایی ابلاغ شد.
وی در ادامه با اشاره به فرمان هشت ماده ای امام(ره)، این فرمان را یکی از نقاط طلایی تاریخ معاصر دانست و گفت: باید حوزه علمیه قم به عنوان مرکز فقه و فقاهت نسبت به مبانی تعریف شده توسط امام(ره) در زمینه حقوق شهوندی در این فرمان هشت ماده ای توجه ویژه ای داشته باشد.
رئیس بنیاد بین المللی صلح افزود: امام(ره) برای حقوق شهروندی در این فرمان، ضمانت اجرایی شرعی تعیین کرده که فصل نوینی از نوع نگاه فقهی به مسائل اجتماعی است، چرا که امام(ره) در این پیام برای احساس آرامش و اطمینان مردم از اجرای درست و عادلانه قوانین و تضمین قانون اساسی این فرمان را صادر کرده است.
در روز بیست و چهارم آذرماه سال 1361شمسی، امام خمینی فرمان 8 ماده‌‏ای خطاب به قوه قضاییه و ارگان‏‌های اجرایی کشور صادر کرد. این فرمان که در زمینه حقوق خصوصی، حقوق بشر و حقوق شهروندی در مقابل حکومت و قدرت، یکی از ارزنده ترین آثار امام خمینی است به عنوان «منشور کرامت انسان» نام گذاری شده است که در تمامی موارد به محترم شمردن حقوق افراد و رعایت ضوابط قانونی در برخورد با حقوق شرعی - مدنی تاکید دارد.
در این همایش که با حضور شهیندخت مولاوردی دستیار ویژه رئیس جمهوری در امور حقوق شهروندی، استاندار قم و همچنین دبیران احزاب سیاسی و نیز تشکل ها و نهادهای مردمی ترتیب یافت، از تمبر منشور حقوق شهروندی در قم رونمایی شد.
7404/ 1175 خبرنگار: محمد زمانی راد ** انتشار: رضا علیمحمدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.