عباس پور میدانی روز سه‌شنبه در همایش حفاظت خاک در سالن اجتماعات جهاد کشاورزی حومه قم اظهار داشت: خاک بستر زندگی جامعه را تشکیل می‌دهد، ولی ما کمترین توجه را به این موضوع داریم، و فقط به فکر بهره برداری‌های بی رویه از آن هستیم.

وی بیان داشت: سالانه ۱۷ تن از منابع خاکی قم دچار فرسایش و تخریب میشود، که این میزان می تواند بستر رشد و نمو گیاهان باشد.

وی یادآور شد: در صورت نابودی منابع خاکی، این معضل مانند منابع آبی به سادگی قابل جبران و احیا نیست، چرا که برای تشکیل خاک به یک دوره زمانی بین ۱۰ تا ۱۰۰ سال نیاز است.

پورمیدانی ورود انسان به عنوان بهره بردار اقتصادی با یک نگاه کوتاه مدت را از عمده‌ترین علت‌های فرسایش خاک دانست و افزود: در حوزه کشاورزی روش‌های نامناسب استفاده از خاک مانند شخم زدن در جهت شیب نیز در فرسایش، آلودگی و تغییرات ساختمانی خاک تاثیر بسزایی دارد.

وی با بیان اینکه حساسیت منابع خاکی ما را ملزم به اتخاذ تدابیر لازم برای مدیریت آن می کند، گفت: خاک علاوه بر نقشی که در ایجاد  یک محیط زیست مطلوب دارد، بستر اصلی تامین امنیت غذایی نیز میباشد.

وی گفت:‌ اهمیت پایدار نمودن منابع مهم و پایه از جمله خاک، حتی از امنیت غذایی نیز بیشتر است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم یادآور شد: برخلاف ذهنیت اشتباه موجود مبنی بر اینکه اعمال سیاستهای پوشش گیاهی و اکوسیستم در تضاد با امنیت غذایی است، در حقیقت ایجاد شرایط لازم برای تثبیت خاک به نوعی تامین امنیت غذایی به شمار می‌آید.

وی با اشاره به برخی طرح‌ها و برنامه‌ها کشاورزی قم برای حفظ و حراست از خاک در این استان توسعه مراتع و آبخیزی‌داری را از جمله آن برشمرد و گفت: قم در این زمینه از استان‌های پیشروی کشور است، و در سیل ابتدای سال‌جاری نیز یکی از عواملی که باعث وارد شدن کمترین خسارتها به این استان شد، پایداری منابع طبیعی آن بود.

وی افزایش سطح نهاده ها را از عوامل موثر در حفظ خاک عنوان کرد و افزود: در تولید محصول های کشاورزی استان نباید صرفا بهره‌وری مدنظر باشد، به همین علت هر طرحی که توسعه کمی را پیگیری کند، از اجرای آن جلوگیری می‌شود.

پورمیدانی گفت: باید به خاک به عنوان یک نهاده نگاه شود، خاک از همه نهاده های کشاورزی مهمتر است.

وی همچنین موضوع تغییر الگوی کشت را یکی از مهمترین سیاست های بخش کشاورزی به منظور افزایش تولید با مصرف آب کم عنوان کرد و گفت: فارغ از توسعه‌های فن آورانه، باید راهبرد توسعه کمی در افزایش تولید محصول محدود شود، چون زیست بوم استان بیش از این ظرفیت ندارد.

وی با بیان اینکه اصلاح سیستم‌های آبیاری از سیاست‌های کلان جهاد کشاورزی برای حفاظت از خاک می‌باشد، گفت: تولید محصول سالم نیز یکی از روش‌های موثر در حفاظت از منابع خاک است، و باید برای ارتقاء نسبت محصول سالم به کل محصول تولیدی تلاش زیادی صورت گیرد.

پورمیدانی تسطیح خاک و مدیریت تغذیه خاک را نیز از طرحهای مهم در راستای حفظ خاک عنوان کرد و افزود:  اراضی منطقه قم برای کشت محصول مناسب نیست، و باید آن را احیا کنیم.

در بخش کشاورزی کل اراضی قابل کشت قم معادل ۱۰۵ هزار و ۷۳۰ هکتار است. مجموع کشت سبز استان شامل ۲۰ هزار هکتار باغ و ۴۲ هزار هکتار زراعت شامل ۱۷ هزار و ۵۳۱ هکتار کشت جو، پنج هزار و ۶۷۵ هکتار کشت گندم آبی، ۲ هزار و ۳۴۶ هکتار کشت کلزا و بقیه سطح زیر کشت به محصولات یونجه، ذرت، پنبه و صیفی جات اختصاص یافته است.

میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان قم در سال برابر ۷۴۵ هزار تن شامل ۴۲۵ هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و ۲۰۸ تن آبزیان و ۳۲۰ هزار تن محصولات دامی است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.