اسدالله مرتضوی روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد:‌ در استان قم حدود ۲ هزار رشته قنات وجود دارد که بیش از نیمی از آن متروکه شده است و این موضوع در بخش مرکزی که دارای آب‌وهوای گرم و خشک است،‌ بیشتر خودنمایی می‌کند.

وی افزود:‌ حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت بی‌رویه آب موجب کاهش توان سفره‌های زیرزمینی شده و در اثر تداوم این کار، قنات‌های منطقه به‌مرور خشک و از عاملیت خارج می‌شود.

وی ادامه داد: در طول سالیان طولانی،‌ قنات‌ها یکی از مهم‌ترین منابع تأمین آب مورد نیاز کشاورزی در مناطق مختلف قم به‌خصوص بخش مرکزی بوده‌اند اما امروز به دلیل برداشت بی‌رویه آب از چاه‌های غیرمجاز دیگر توانی برای ادامه حیات قنات‌ها باقی نمانده است.

مرتضوی گفت:‌ همچنین خشکسالی های اخیر اثر منفی بسیاری در کاهش قنات‌های قم داشته است،‌ تاحدی که حتی بارندگی‌های مناسب سال جاری هم نتوانست بسیاری از قنات‌های متروکه را در مناطق گرمسیری استان احیا کند.

وی افزود: البته بارندگی‌های خوب امسال سطح آب بسیاری از قنات‌های مناطق کوهستانی استان را که طی سال‌های گذشته با کاهش حجم آب مواجه شده بودند،‌ افزایش داد و موجب خوشحالی کشاورزان آن مناطق شد.

وی ادامه داد: قنات یک عامل مهم در زنده نگه‌داشتن طبیعت است که باید از آن مراقبت کرد و در همین راستا مجموعه مدیریت آب‌وخاک سازمان جهاد کشاورزی قم با مشارکت فعال کشاورزان،‌ اقدامات گسترده‌ای را برای احیا قنات‌های استان آغاز کرده است.

در بخش کشاورزی کل زمین‌های قابل‌کشت قم برابر ۱۰۵ هزار و ۷۳۰ هکتار است که این رقم ۴۶ صدم درصد کل اراضی قابل‌کشت کشور هست؛ مجموع کشت سبز استان شامل ۲۰ هزار هکتار باغ و ۴۲ هزار هکتار زراعت است.

میزان متوسط تولید بخش کشاورزی قم در سال برابر ۷۴۶ هزار تن شامل ۴۲۵ هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و ۵۰۰ تن آبزیان و ۳۲۰ هزار تن محصولات دامی است.

بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان تشکیل می‌دهند که طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، قم دارای ۱۲۷ روستا با جمعیت بالای ۲۰ خانوار است؛ جمعیت ساکن مناطق روستایی این استان بیش از ۵۵ هزار و ۸۶۵ تن است که در قالب ۱۷ هزار و ۳۸۵ خانوار زندگی می‌کنند.

استان قم دارای یک شهرستان به همین نام و پنج بخش مرکزی، جعفریه، سلفچگان، کهک و خلجستان می‌باشد؛ بخش مرکزی قم با بیش از هفت هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع دارای ۲ دهستان قنوات و قمرود است که جمعیتی حدود ۳۵ هزار تن دارد.

۷۴۰۵/ ۶۱۳۳/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.