به گزارش ایرنا ، از دیرباز چهارشنبه آخر سال به نام "گل چهارشنبه‌سی" معروف است، شهروندان خلخالی که سه‌شنبه شب را با افروختن آتش و برگزاری آیین‌های ویژه سپری کرده‌اند، به یمن گذران شبی بی‌حادثه صبح با پوشیدن لباس نو خود را به کنار چشمه و روان آب‌های داخل و حاشیه شهر رسانده و با شستن دست و صورت خود از روی آب می‌پرند.
سه‌شنبه شب را خانواده‌های خلخالی با آماده کردن و فرستادن شام گرم به همراه عیدی نقدی و کادو به خانه دختران شوهر کرده و نیز ارسال هدایای ویژه چهارشنبه سوری از سوی خانواده داماد به خانه نوعروسان سپری کردند.
شام بیشتر خانواده‌ها در این شب مخصوص و خورشتی به نام شش‌انداز است که از ۶ ماده غذایی مقوی توسط خانم‌های خانه‌دار آماده می‌شود.
این خورشت مخصوص که در طول سال فقط یک بار در این شب پخت می‌شود، حاوی انواع مواد غذایی از جمله گوشت قرمز، تخم‌مرغ ،کشمش، خرمای خشک، ادویه‌جات ، رب انار ، رب گوجه‌فرنگی ، گردو سایر افزودنی‌های خوش‌طعم است که با برنج صرف می‌شود.
صله رحم و کمک به نیازمندان جامعه از سوی افراد توانمند، اجرای مراسم سنتی دستمال آتدی همراه با در زدن نوجوانان و دریافت هدایای نقدی و جنسی از دیگر آیین‌هایی است که شب قبل از آخرین چهارشنبه سال در این شهرستان برگزار می‌شود.
آیین قاشق‌زنی و یا دستمال آتدی بیشتر توسط نوجوانان این شهر برگزار می‌شود و در آن نوجوان و خردسالان با تشکیل گروه‌های مختلف پس از پایان مراسم روشن کردن آتش در مقابل خانه همسایه‌ها حاضر و پس از زدن درب خانه دستمال‌های خود را به داخل خانه پرت می‌کنند.
صاحب‌خانه پس از پر کردن دستمال با انواع آجیل ، تخم‌مرغ رنگی و سکه آن را به نوجوانان منتظر در مقابل خانه تحویل داده و آنها با دریافت هدایای خود با صدای بلند چهارشنبه سوری و عید را به صاحب خانه تبریک می‌گویند.
با طلوع خورشید در صبح چهارشنبه مردم به کنار آب می‌روند، اعتقاد مردم بر این است که با این کار هر گونه ناپاکی جسم و روح بوسیله جریان آب پاک می‌شود.
در این آیین برخی از بانوان با ریختن آب پاک با استفاده از جام‌های مخصوص بر روی سر دختران دم بخت برای این افراد تشکیل زندگی در سال جدید را آرزو می کنند.
همچنین بانوان با جارو و یا قیچی کردن آب چشمه‌ها مراسم سنتی به یادگار مانده از پیشینیان خود را به جای می‌آورند.
اهالی خلخال معتقدند اجرای این سنت روح را پر طراوت کرده و آنها را برای آغاز سالی پرخیر و برکت و سرشار از نعمت آماده می‌کند.
چشمه‌های حاجت‌بولاغی، سیدخانه، بی‌بی بولاغی، قرخ‌بولاغ واقع در منطقه جنوب غربی شهر خلخال از جمله چشمه‌های بسیار قدیمی شهر در کنار چشمه‌های خارج از شهر همچون ازناو و همچنین آب‌های روان داخل شهر از محل‌هایی هستند که همه ساله در روز چهارشنبه آخر سال برای برگزاری مراسم پریدن از روی آب مورد استفاده اهالی قرار می‌گیرند.
امروز نیز همانند سال‌های گذشته این سنت دیرینه با حضور صدها نفر از شهروندان در کنار چشمه‌ها که زمانی آب شرب اهالی این شهر را تامین می‌کردند، برگزار شد.
در عین حال با آماده شدن موزه رختشورخانه روستای خوجین توسط دهیاری این روستا در سال جاری ،امروز علاوه بر برگزاری آیین‌های پریدن از روی آب نخستی جشن سواتداما در محل این موزه برگزار و دیگر آیین‌های مختلف ویژه چهارشنبه آخر سال توسط شرکت‌کنندگان در این جشن اجرا شد.
آیین چهارشنبه‌سوری شب گذشته که با روشن کردن آتش توسط مردم در خلخال همراه بود، با رعایت مسائل ایمنی و بهداشتی مربوط به پیشگیری از کرونا از جمله رعایت فاصله یک متر افراد دور آتش از همدیگر از سوی شهروندان بی‌خطر و عاری از هر گونه حادثه تلخ و ناگوار پایان یافت.
در حالی که نیروهای امدادی ، انتظامی و ماموران آتش‌نشانی خلخال برای مقابله با حوادث چهارشنبه آخر سال در آماده‌باش کامل بودند، رعایت مسائل ایمنی از سوی شهروندان خلخال مانع از بروز هرگونه حادثه تلخ در جریان برگزاری مراسم چهارشنبه‌سوری شد.
تنها حادثه آتش‌بازی شب گذشته یک مصدوم دچار سوختگی شده از روستای لرد از توابع بخش شاهرود خلخال است که به گفته فتحی مسوول فوریت های پزشکی خلخال فرد مصدوم به علت انداختن کپسول پر از گاز پیک نیک در داخل آتش از ناحیه سر و صورت دچار سوختگی شده و به بیمارستان انتقال یافته است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.