از ظهر یکشنبه نشانه‌ایی از ابر در آسمان اردبیل پدیدار شده و رفته رفته ضمن افزایش تراکم ابر و مه دامنه آن به تمام نقاط این استان کشیده شده و این درحالیست که باوجود اقدام های گسترده نیروهای امدادی، زخم های آزاردهنده ناشی از بحران برف هفته گذشته در منطقه و به خصوص در مناطق کوهستانی جنوب این استان هنوز التیام نیافته است.

ساکنان شهرستان‌های اردبیل، نیر ،نمین ، سرعین ، خلخال و مشگین‌شهر سرتاسر دوشنبه هفته گذشته را شاهد سنگین‌ترین بارش برف از ابتدای فصول سرد امسال تاکنون بودند و در بعضی نقاط جنوب استان اردبیل در شهرستان خلخال شدت آن به اندازه‌ای بود که سبب شد مردم منطقه بی‌سابقه‌ترین ریزش برف طی ۳۵ سال گذشته را تجربه کنند.

ارتفاع برف در سطح گذرگاه‌های درون‌شهری خلخال از نیم متر فراتر رفت و در روستاهای کوهستانی تا یک متر نیز رسید و در نقاطی بارش آن به همراه وزش باد شدید و وقوع پدیده کولاک سبب انباشت برف در زمین‌های کولاک‌گیر تا سه متر هم شد.

با گذشت یک هفته از بروز بحران برف در جنوب استان اردبیل هنوز حجم هنگفتی از برف در سطح گذرگاه‌های درون شهری خلخال باقیست و تردد رهگذران پیاده و سواره به کندی انجام می‌گیرد.

وضع روستاهای واقع در مناطق کوهستانی خلخال به مراتب دشوارتر است به گونه‌ای که باوجود اقدام‌های گسترده راهداران در برفروبی و بازگشایی، هنوز راه ارتباطی تعدادی از روستاهای این شهرستان بازگشایی نشده است.

سرپرست هلال احمر استان اردبیل گفت: نامساعد بودن وضع هوا طی روزهای گذشته کار کمک‌رسانی هوایی به بالگردها را کند کره بود اما با تلاش امدادگران ، نیازهای اساسی اهالی روستاهای گرفتار در برف سنگین تا آنجا که امکان پذیر بود تامین گردیده و این روند از سحرگاه امروز با مساعد شدن نسبی هوا سرعت گرفته است.

رامین معبودی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : تمام امدادگران و داوطلبان هلال احمر استان اردبیل باتوجه به پیش بینی‌های انجام شده در آماده باش کامل به سر می‌برند.   

بر اساس اعلام مسوولان ، عملیات بازگشایی راه اکثریت قریب به اتفاق روستاهای خلخال بازگشایی و از طریق زمینی و هوایی آذوقه و مایحتاج اساسی در اختیار روستاییان قرار گرفته است.

بارش برف و سرمای هوا طی ۱۰ روز گذشته در دیگر نقاط استان اردبیل نیز سبب بروز مشکلات زیادی شد و ازجمله سرنشینان صدها دستگاه خودرو در گردنه ها و جاده های کوهستانی این استان گرفتار برف سنگین، کولاک و سرمای شدید شدند که اغلب با کمک امدادگران هلال احمر و فوریتهای پزشکی از مناطق پرخطر به نقاط امن انتقال یافتند.

از دوشنبه تا چهارشنبه گذشته ساکنان شهرستان اردبیل نیز برف و کولاک شدیدی را تجربه کردند و ارتفاع برف در خود شهر اردبیل به حدود ۳۵ سانتیمتر رسید و پس از توقف بارش، وزش تندباد ۹۵ کیلومتری همراه با سرمای طاقت فرسا کولاک شدید و کم سابقه‌ای را در سطح گذرگاه‌های درون‌شهری به راه انداخت و موجب انباشت حجم هنگفتی از برف در کوچه ها و خیابان‌ها گردید.   

در این حال بررسی تازه ترین نقشه های هواشناسی و تصاویر ماهواره ای از در پیش بودن چند موج هوای سرد و برفی برای استان اردبیل در روزهای باقی مانده از بهمن و نیز دهه اول اسفند حکایت دارد.

موج اول با رخنه یک مرکز کم ارتفاع از جانب شمالغرب از ساعاتی دیگر در نقاط مختلف استان اردبیل فعال شده و سبب ریزش قابل ملاحظه برف و حاکمیت هوای سرد می‌شود.

بارش ناشی از این موج تا نخستین ساعات سه‌شنبه ادامه می‌یابد و علاوه بر مناطق مرکزی و جنوبی در جلگه مغان در شمال استان اردبیل نیز با بارش برف و باران همراه خواهد بود.

موج بعدی در اولین روز اسفند در نقاطی از شمال‌غرب و ازجمله در بعضی نقاط مرکزی و جنوبی استان اردبیل بارش‌هایی را به ارمغان خواهد آورد که اغلب به شکل برف انتظار می‌رود و میزان ناپایداری آن در مقایسه با موج اول زیاد چشمگیر پیش‌بینی نمی‌شود.

مدیرکل مدیریت بحران اردبیل با استناد به اطلاعیه هواشناسی مبنی بر در پیش بودن دوباره بارش برف ،باران و هوای سرد از مردم خواست تا با آمادگی کامل با این دگرگونی‌های جوی مواجه شوند تا میزان مشکلات و خسارات احتمالی به پایین ترین حد ممکن برسد.

فرهاد عبدالعلی پور با اعلام اینکه تمام ارگانهای ذیربط همچنان در استان اردبیل در برابر وضعیت جوی نامساعد در آمادگی می باشند از مردم خواست به هنگام بارش برف و کولاک در سفرهای ضروری زنجیرچرخ و تجهیزات کامل زمستانی همراه داشته و با احتیاط رانندگی کنند.

او همچنین استفاده بهینه از انرژی به خصوص گاز و برق ، خودداری از قرار گرفتن در مکانهای کولاک گیر و بهمن خیز ، همکاری با ماموران راهداری و امدادی ، کنترل دمای مکانهای حساس به سرما و مواردی از این قبیل را خواستار شد.

اردبیل به خاطر وضعیت خاص جغرافیایی از استان های سردسیر ایران به شمار می آید و از گذشته های دور سرمای اردبیل در میان مردم ایران ضرب المثل است.

به خاطر وجود همین خصوصیات باید استقرار هوای بسیار سرد و بارش های سنگین برف در طول فصول سرد سال در این منطقه یک موضوع عادی محسوب شود ولی گاهی دگرگونیهای جوی از روند عادی خود خارج شده و سبب حاکمیت وضعیت سخت جوی در بعضی نقاط این استان می شود.

ازسوی دیگر حدود ۱۴ سالی است که از حاکمیت سرماهای شدید و بارش‌های شدید برف آنگونه که در فصل‌های پاییز و زمستان منطقه در سال‌های معمول گذشته حاکم می شد چندان خبری نیست ولی گویا چله کوچک که از ۱۰ بهمن تا پایان این ماه را شامل است امسال در منطقه همچون پیشینیان خود ظاهر شده و قصد خودنمایی دارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.