بیست و چهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی صبح امروز شنبه 30 بهمن با حضور اندیشمندانی از 57 کشور جهان در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برای سه روز آغاز به کار کرد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران ،در این مراسم شماری از شخصیت های خارجی درخصوص وحدت میان مسلمین سخنانی بیان کردند
علامه احمد بن حمد الخلیلیمفتی اعظم سلطنت عمان با تاکید بر اینکه اگر امت اسلامی راه شریعت را دنبال کند، میتواند مشکلات خود را حل نماید، تصریح کرد: اسلام تنها راه نجات انسانها و راه حل مشکلات بشری است.علامه احمد بن حمد الخلیلی در بیست و چهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی باید به نحوهی بعثت پیامبر اسلام و رسالتهایی که آن حضرت داشتند توجه کنیم، افزود: آن حضرت تلاشهای زیادی در هدایت انسانها کرد تا آنها را به راه راست هدایت کند و این منتی برای امت اسلامی و سایر ملتها بود.وی با تشکر از جمهوری اسلامی، رهبری، رییسجمهور و حکومت و ملت ایران برای فراهم کردن بسترهای وحدت امت اسلامی افزود: امروز در شرایطی هستیم که مسلمانان با چالشهای زیادی روبهرو هستند و باید پیام رسالت خود را در هدایت مردم جهان درک کنند؛ چون خداوند این امت را امت برتر معرفی کرده تا بتواند سایر امتها را از گمراهی نجات دهد.
مفتی اعظم سلطنت عمان خاطرنشان کرد: آنهایی که میخواهند ملتها را از اسلام بترسانند باید بدانند دین اسلام خیرخواه همهی ملتهاست و اسلام میتواند مشکلات انسانها را حل کند.
الخلیلی تاکید کرد: جهان امروز با مشکلات زیادی روبهرو شده و مسلمانان باید طرح نمونهی خود را برای حل مشکلات بشری ارایه دهند و در این همایش باید تلاش کنیم در جهت ارایهی خط نمونهی اسلامی برای هدایت کل جهان اقدام کنیم.
دکتر کمال هلباوی یک اندیشمند و متفکر مصری نیز گفت: حکام جهان اسلام باید متواضع در برابر ملت و قوی در برابر زورگویان همچون رهبران ایران باشند؛ چراکه ما نیاز به چنین رهبران و شخصیتهای مبارز و شریفی داریم.
با اشاره به تحولات منطقه بهویژه کشور مصر، گفت: مصریها در تلاش و کوشش معروف هستند اما متاسفانه دیدیم برخی از علمای بزرگ همراه ظالمان بودند و به وظیفهی خود عمل نکردند. در حالی که میدیدیم مصر در زمان مبارک، مرکزی برای کشتار اندیشمندان مسلمان بود و دیدیم که مصر را در کنار رژیم صهیونیستی قرار دادند.
وی با بیان اینکه ما میخواهیم علما نقش اساسی همچون امام خمینی(ره) و امام خامنهای داشته باشند، افزود: ما در حوزههای علمیه خواندیم و شنیدیم که امام خمینی چگونه به طاغوتیان پاسخ میداد. ما نیز در برابر یک راه طولانی هستیم و باید مبارزه کنیم و از این همایش بهره ببریم که توانسته در سالهای گذشته علمای اسلامی را در ایران جمع کند.
هلباوی ادامه داد: علمای جهان اسلام باید از رهبران جمهوری اسلامی ایران بهویژه امام خامنهای الگو بگیرند که روز جمعه معروف، تنها عالمی بود که توانست بگوید این نامبارک، و فرمودند ما ضد ظلم و طغیان هستیم.
هماهنگ کنندهی فعالیتهای اخوانالمسلمین در اروپا، با بیان اینکه انقلاب مصر، انقلاب جوانان بود و علما از آنها پشتیبانی میکردند، گفت: ما انتظار داریم حکام جهان اسلام همچون رییسجمهور ایران دکتر محمود احمدینژاد در برابر ملت، متواضع و در برابر زورگویان، قوی باشند. ما نیاز به چنین رهبران و شخصیتهایی داریم.
وی خاطرنشان کرد: علمای جهان اسلام باید قرآن را سرلوحهی کار خود قرار دهند که در این راستا ما رهبران و شخصیتهای جمهوری اسلامی را به عنوان الگو در تمامی زمینهها بهویژه مسالهی وحدت قبول داریم.
شیخ احمد زین رئیس انجمن علمای مسلمان لبنان رئیس انجمن علمای مسلمان لبنان در کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با تأکید بر مسئله قدس به عنوان مشکل جهان اسلام، گفت: جمهوری اسلامی ایران باید پروژه عملی براساس وحدت تشکیل دهد.
وی گفت: درود بر مردم ایران و در رأس آن آیت الله خامنهای که این فرصت را برای بحث و بررسی اندیشههای تقریبی فراهم آورده است.
وی افزود: این همایش دارای اهمیت بسیار است به خاطر سرزمینی که میزبان برگزاری آن است. همچنین اهمیت این همایش به لحاظ شرایط کنونی جهان اسلام و علمای شرکت کننده در آن بیشتر مورد تاکید قرار میگیرد.
شیخ احمدزین یادآور شد: جهان اسلام از یک مشکل رنج میبرد که میخواهم به صورت موضوعی به آن اشاره کنم: بیش از یک میلیارد و 4 میلیون مسلمان در جهان زندگی میکنند اما فریادهای مادران و مفتی قدس بیپاسخ مانده است. این یک مشکل حقیقی است و باید به آن توجه کنیم. جهان اسلام در حالت ضعیفی نسبت به قدس قرار دارد.
رئیس انجمن علمای مسلمان لبنان با اشاره به جایگاه ارزشمند این اجلاس میان علمای مسلمان گفت: تظاهرات کنونی جهان اسلام گام اول در راه آزادی و حراست از شرف مسلمانان است اما باید در اصل آن التزام واقعی به اسلام، قرآن و سنت مورد تأکید قرار گیرد.
وی اضافه کرد: از علمای مسلمان دعوت میکنم به عنوان یک عالم واقعی فعالیت کنند و کارمند دولتها نباشند. الزام به قرآن و سنت پیامبر داشته باشند و به عنوان علمای مسلمان در مورد احکام شرعی در انطباق با شرایط قرن بیست و یکم صحبت کنند.
وی تصریح کرد: تحرکات مسلمانان بدون پایبندی به اسلام هیچ خیری ندارد. جامعه اسلامی به رهبر نیاز دارد و ما به ولایت فقیه به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران اعتقاد داریم. امام خمینی(ره) و امام خامنهای رهبر امت اسلام هستند. امام خمینی(ره) به درستی اسرائیل را غده سرطانی دانست و امام خامنهای موضعگیری امام خمینی(ره) را ادامه داد.
وی یادآور شد: من بعنوان قاضی مذهب حنفی اعلام میکنم که در برابر این ولایت فقیه همه چیز خود را فدا می کنم. باید شورایی تشکیل شود تا رهبری فاسد در کشورهای اسلامی شکل نگیرد.
احمد زین گفت: بسیاری از دشمنان جهان اسلام تلاش میکنند در عراق و لبنان فتنههای مذهبی به وجود آورند. ما اعلام میکنیم که خنثی کردن تفرقه وظیفه ما است.
وی یادآور شد: از رهبری جمهوری اسلامی میخواهیم پروژه علمی براساس وحدت تشکیل دهد چرا که این امر میتواند گام عملی برای تبدیل اندیشههای نظری به راهکارهای عملی باشد.
دکتر مصطفی سریج مفتی اعظم بوسنی و هرزگوین با اشاره به میلاد پیامبر (ص) و یادآوری پیروزی انقلاب اسلامی گفت: روزهای تاریخی را می گذرانیم و در این روزها مصر شاهد وروق خوردن برگ جدیدی از تاریخ خود است . همانطور
وی افزود: در این کنفرانس شرکت کردم تا بگویم که آیا وحدتی که تلاش می کنیم به آن دست یایم، برای رسیدن به آن تلاش می کنیم؟، آیا قرآن را می خوانیم و به آیات آن عمل می کنیم؟، آیا وحدت اسلامی را تنها شعار دانسته و عملی بودن آن را مورد توجه قرار نمی دهیم؟، وحدت مهمترین مسئله جهان اسلام است و مفهوم آن میان علما مورد بحث است .
مفتی اعظم بوسنی یادآور شد: در حالی که علما مفهوم وحدت را بررسی می کنند، میان مردم هیچ اختلافی وجود ندارد. به علما می گویم که وحدت را شکل داده و خود را وسیله ای برای اهداف ظالمان قرار ندهند .
وی تصریح کرد: ما مسلمانان یک کتاب، یک قبله و یک پیامبر داریم و هیچ اختلافی میان آنها نداریم . اختلاف ما در سیاست است و نه امور مذهبی، ما در قرن بیست و یکم زندگی می کنیم و از این رو مسلمانان می خواهند سیاستهای خود را با یکدیگر هماهنگ کنند چرا که ما از هر گروه دیگری به یکدیگر نزدیکتریم .
وی از سیاستمداران مسلمان خواست راهکارهایی که برای وحدت ارائه می شود را عملی کنند و آن را در جامعه اسلامی تحقق بخشند
دکتر نبیل سلیمان که به نمایندگی از وزیر اوقاف کشور سوریه در بیست و چهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی حضور یافته است،اظهار کرد: جنبشهای اسلامی حاضر در کشورهای اسلامی از سخنان امام خمینی(ره) در زمینه وحدت میان امتها عبرت و بهره گرفتهاند.
وی اظهار کرد: حضرت محمد(ص) در فرمایشات خود از چگونه زندگی کردن سخن گفتهاند و اعراب و مسلمانان ساکن در غرب و شرق عالم با هر نظری نمیتوانند حق مطلب را در مورد ایشان بازگو کنند، ولی ما میتوانیم با اطاعت از فرمایشات ایشان به ریسمان الهی چنگ بزنیم و به عنوان بندگان خدا به یکدیگر محبت کنیم تا بتوانیم جرثومههای نفاق را از بین ببریم.
وی گفت: با همین محبت است که میتوان مسیر بشریت را تعیین و آنان را هدایت کرد و ما امیدواریم که این مسیر همواره ادامه داشته باشد.
نماینده وزیر اوقاف سوریه، اظهار کرد: اسلام باعث محبت شده است و باید بدانیم که زیست با کرامت و با برادری میسر میشود و ما نباید باعث شویم که مذاهب دچار تفرقه میان ما شوند و در این راستا باید از استنباطهایی که باعث تفرقه میشوند و نیز استنباطهای کور جلوگیری کنیم تا وحدت میسر شود.
سلیمان با بیان اینکه پاپ کاتولیک تلاش کرده است تا کلیساهای شرقی و غربی را که نزدیک به دو هزار سال است که با هم اختلاف دارند، با یکدیگر متحد کند، تصریح کرد: آیا با این وجود ما نباید به ریسمان الهی چنگ زده و متحد شویم و از دستورات پیامبر در این زمینه تبعیت کنیم؟!
وی گفت: حضرت امام خمینی(ره) رهبر نهضتهای اسلامی و سازنده آنها است. ایشان مواضع بسیار والایی داشتند که هماکنون نشانههای آن در جهان پیرامونمان به ویژه جهان اسلام منور است.
نماینده وزیر اوقاف سوریه، افزود: امام خمینی(ره) بر فقه سیاسی تاکید داشتند و در اعتلای کلمه الله تلاش کردند و توجه ایشان تنها به کشور ایران و انقلاب اسلامی نبود، بلکه به همه جهان اسلام نظر داشتند.
سلیمان گفت: ما هماکنون میبینیم که جنبشهای اسلامی از سخنان امام خمینی(ره) عبرت گرفتهاند و از آنها در جهت وحدت میان امتها بهره میبرند.
وی با بیان اینکه تمام اقدامات و فرمایشات امام خمینی(ره)، نشان میدهد که ایشان به دنبال سعادت انسانها بودهاند، اظهار کرد: مواضع ایشان برای زنده نگهداشتن اسلام بسیار مهم بوده است و به نظر ما امام راه سعادت را به ما نشان دادهاند.
نماینده وزیر اوقاف سوریه، گفت: تاکید بر حق غصب شده ملت فلسطین از محورهای مهم نظرات امام خمینی(ره) بوده است که راه حل آن را رفع چرثومه اسرائیل دانستهاند.
سلیمان خاطرنشان کرد: شکلگیری مقاومت اسلامی لبنان خود نشانهای برای مقابله امت اسلامی با خطر جدی اسرائیل است و ما همه باید برای برانگیختن مقاومت اسلامی تلاش کرده و تاکید کنیم.
وی افزود: حضرت آیتالله خامنهای نیز سخنان بسیار گوهرباری دارند که آنها در امتداد سخنان امام خمینی(ره) هستند و بر وحدت امت و دولت تاکید دارند.
نماینده وزیر اوقاف سوریه یادآور شد: ما از گذشته شاهد بودهایم که حافظ اسد در کشور سوریه از همان ابتدا برای وحدت اسلامی با انقلاب اسلامی ایران همراه بوده است و امروزه نیز سوریه با رهبری بشار اسد همواره به دنبال آزادی بشر و تمدن انسانی بوده است.
سلیمان افزود: خیزشی که امروز در اسلام و جهان عرب میبینیم نمونهای از جلوه تعالیم اسلامی در آنها است.
وی با بیان اینکه ما تلاش میکنیم که با رهبری بشار اسد به وحدت اسلامی برسیم، اظهار کرد: ما از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از حرکتهای اسلامی تشکر میکنیم.
دکتر جعفر عبدالسلام دبیرکل اتحادیه دانشگاههای جهان اسلام در مصر طی سخنانی به وضعیت مصر اشاره کرد و گفت: در شرایط بسیار سختی از مصر آمدم و ما پیامهای بسیار مهمی دریافت کردیم و توانستیم به پیروزی شکوهمندی دست یابیم و این پیروزی ما ناشی از پیامای شما ملت ایران بود.
وی با اشاره به گردهمایی بزرگ ملت مصر در میدان التحریر و حضور چشمگیر جوانان، گفت: این اجتماع در میدان التحریر باعث شد تمام نمازها به جماعت برگزار شود که این نشان دهنده وحدت است. ما درسهایی که از انقلاب اسلامی ایران گرفتیم بسیار مهم است و انقلاب اسلامی ایران الهام بخش ملت مصر بود.
دبیرکل اتحادیه دانشگاههای جهان اسلام در مصر به عبرتهای انقلاب اخیر ملت مصر برای دیگر کشورهای اسلامی تأکید کرد و افزود: علم و تکنولوژی در انقلاب مصر برای ایجاد اتحاد میان جوانان و حضور آنها بسیار مهم بود که نباید نادیده گرفته شود. من از جوانان درسهای زیادی گرفتم. شاید آنها تجربه لازم را نداشته باشند اما شور انقلابی در آنها موج میزند. کاش تعدادی از این جوانان در این کنفرانس حضور داشتند تا به تجارب خود بیفزایند.
دکتر جعفر عبدالسلام تأکید کرد: من نایب رئیس سابق دانشگاه الازهر هستم و اینکه گفته میشود دانشمندان الازهر مخالف انقلاب بودند کاملاً نادرست است و من اینجا میگویم که روحانیون مصر همواره در میدان التحریر برای ایجاد تغییرات و رهایی از استبداد در کنار ملت مصر حضور داشتند.
وی به تشابهات بین انقلاب اسلامی ایران و ملت مصر اشاره کرد و گفت: مهمترین تشابه این دو انقلاب اصرار به برچیدن ظلم و استبداد بود. 18 روز ملت مصر با وجود دادن کشته و زخمی ایستادگی کردند تا توانستند رژیم ظالم مصر را سرنگون کنند. از این جهت انقلاب ایران بر ملت مصر تأثیر خود را گذاشته است و امیدوارم همکاریهای مستحکمی در آینده بین این دو کشور به وجود آید.
وی با اظهار خرسندی از حضور در این کنفرانس ابراز امیدواری کرد که مصر نقشهای بسیار بزرگتر و بیشتری برای جهان اسلام در آینده داشته باشد و گفت: ما از دانشمندان و علمای ایرانی انتظار همکاری داریم تا با دریافت پیشنهادات عملی جوانان این دو کشور گرد هم آیند و به نتایج خوبی دست پیدا کنند.
وی مشکلات اقتصادی را یکی از عوامل مهم وقوع انقلاب مصر عنوان کرد و گفت: بررسی انقلاب مصر از نظر اقتصادی بسیار مهم است چرا که توزیع نامناسب ثروت یکی از عوامل وقوع این انقلاب بود. تعدادی از مردان قبایل و گروههای خاصی در مصر ثروت را به دست آوردند و گروهی در فقر و نیاز بودند و فرصتهای شغلی مناسب و برابر وجود نداشت و باید توجه داشته باشیم که از اینکه ثروت در دست گروه خاصی باشد جلوگیری کنیم چون قرار گرفتن کنار هم ثروت و قدرت برای گروهی موجب این مشکلات در مصر شد و آنچه در مصر به وجود آمد می تواند در بسیاری از کشورهای منطقه هم رخ دهد.
دکترعبدالسلام به تغییرات ریشهای در مصر در آینده نزدیک اشاره کرد که جهان اسلام را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
وی به آثار منفی هر انقلابی اشاره کرد و گفت: انقلاب میتواند آثار منفی هم داشته باشد اما آنچه مهم است این است که مسلمانان باید به درستی آموزش ببینند و از این انقلاب برای تحقق عدالت اقتصادی و اجتماعی درس گیرند.
وی نبود دموکراسی و حقوق بشر در برخی کشورهای اسلامی را یکی از عوامل خیزش ملتها خواند و گفت: یکی از وظایف علما این است که این مسئله را حل کنند، وظیفه ما این است که ارتباط بین کشورهای اسلامی را ایجاد کنیم.
دکتر عبدالسلام در پایان اظهار امیدواری کرد که شرایط عضویت دانشگاههای ایران در اتحادیه دانشگاههای جهان اسلام فراهم آید.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر شیخ عبدالکریم الخصاونه مفتی اعظم اردن نیز طی سخنانی با گرامیداشت ولادت پیامبر اسلام(ص) به شرایط خاص جهان اسلام اشاره کرد و گفت: ما در زمانی هستیم که فتنهها در آن موج میزند و ملتها به تقریب و نزدیکی نیازمندند.
وی با قرائت آیاتی از قرآن بر آسانی احکام الهی تأکید کرد و گفت: احکام شریعت اسلامی بر اساس اصول الهی عمل میشود. این اصول که برای سعادت بشری تعیین شده است در کمال نرمی و سادگی است و بسیاری از طلاب و اندیشمندان میتوانند از این اصول، احکام شریعت را استخراج کنند تا بشریت را به سرمنزل مقصود برسانند.
مفتی اعظم اردن وحدت میان مسلمانان را مورد تاکید قرار داد و گفت: مسلمانان با یکدیگر برابرند و باید برای حل مشکلات یکدیگر گام برداشته و از تعصبات کورکورانه دوری کنند و اجازه اختلاف میان مسلمانان را ندهند تا به مسیری که به آن وعده داده شدیم دست یابیم.
دکتر الخصاونه با بیان اینکه اسلام نظام زندگی است، افزود: تمام مفاهیم اسلام بر اساس نجات انسانها و فکر سلیم است. اگر اندیشه نباشد رحمت از ما رخت بر بسته و نجات ما با مشکل روبرو میشود چرا که اساس شریعت بر حکمت و منافع بشریت است. شریعت عدالت و رحمت خداوند است و حکمت الهی هرگز به ضرر انسانها نبوده و پیامبر اسلام نیز بر همین مسیر رحمت الهی بوده است.