پایگاه خبری جماران: یک فعال سیاسی افغانستان می گوید: در حالی طالبان کابینه مورد نظر خود را معرفی کردند که انتظار میرفت کابینهای همه شمول از همه طیفهای مختلف معرفی کنند، اما بر خلاف قولهایی که داده بودند کابینهای یکدست پشتون معرفی کردند و تنها در میان آنها دو نفر تاجیک و ازبک با تفکر کاملا طالبانی وجود دارد.
ما برای کمک به ارائه روایت صحیح از آنچه امروز در افغانستان میگذرد به سراغ زنان و مردان و اهالی فرهنگ و هنر و سیاست و علم این کشور رفتهایم.
در اینباره ح.ع از رجال فعال سیاسی افغانستان به خبرنگار جماران میگوید: وضعیت اقتصادی افغانستان بعد از روی کار آمدن طالبان به شدت در حال وخامت است. بر اساس آمار سازمان ملل اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند و از سوی جامعه جهانی کمکی نشود و امارت اسلامی را به رسمیت نشناسند ۹۷ درصد جمعیت افغانستان زیر خط فقر خواهند بود. در حالیکه امروز خط فقر حدود ۵۴ درصد است. ارزش پول افغانستان هر روز پایین میآید و با توجه به اینکه افغانستان کشوری مصرفکننده است، همهی کالاهای اساسی از بیرون تهیه میشود و بیاعتبار شدن پول افغانستان بر قیمتها تاثیر گذاشته است. تورم، گرانی و بیکاری مردم را به شدت نگران کرده است و امروز ثبات و دلگرمی وجود ندارد و مردم در تشویش و نگرانی به سر میبرند.
طالبان توانایی اداره کشور را ندارند
وی که نامش نزد جماران محفوظ است، ادامه میدهد: من وضعیت اقتصادی و آینده کشور را مثبت ارزیابی نمیکنم، زیرا طالبان توانایی اداره کشور را ندارند. دولت امارت اسلامی استحکام پیدا نکرده است تا بتواند از پتانسیلهای موجود استفاده کند. بودجه افغانستان در زمان حکومت غنی از دو منبع تهیه می شد؛ یکی از منابع داخلی مثل عواید گمرکات و معادن درحال استخراج مثل زغال سنگ و سمنت که درحال حاضر طالبان به این منابع دسترسی ندارند و افراد طالبان در هر منطقه به طور خود سر جمع آوری میکند؛ و دوم، منابع بیرونی که باید یادآور شد بخش عمده بودجه افغانستان از کمکهای جامعه جهانی تهیه می شد.
طالبان کابینهای یکدست پشتون معرفی کرده است
این فعال سیاسی افغان از وضعیت سیاسی در افغانستان چنین میگوید: در حالی طالبان کابینه مورد نظر خود را معرفی کردند که انتظار میرفت کابینهای همه شمول از همه طیفهای مختلف معرفی کنند، اما کابینهای یکدست پشتون معرفی شد که در میان آنها تنها دو نفر تاجیک و ازبک با تفکر کاملا طالبانی وجود دارد. درحال حاضر طالبان دو مشکل عمده دارند: نارضایتی درونی و داخلی که با معرفی کابینه و عدم رعایت ترکیب قومی این نارضایتی بیشتر شده و عدم تمکین به خواست جامعه جهانی و کشورهای تأثیر گذار از سوی این گروه
مردم افغانستان مجبورند به زبان پشتو صحبت کنند
ح.ع در مورد وضعیت فرهنگی امروز طالبان نیز گفت: امروز از لحاظ فرهنگی مشکلات زیادی به وجود آمده است؛ بین ۶۰ تا ۷۰ درصد مردم افغانستان به زبان دری صحبت میکنند و زبان پشتو به عنوان زبان دوم میان تودههای مردم رایج است، اما امروز طالبان مردم را مجبور کردهاند در ادارهها، رسانهها و دیگر اماکن دولتی به زبان پشتو صحبت کنند.
هیچکسی حق اعتراض و انتخاب ندارد
این فعال سیاسی در پایان گفت: وضعیت حقوق بشری را حتما از رسانهها در جریان هستید؛ آزادیهای اجتماعی به شدت محدود شده است. مدارس تنها برای پسران و در دانشگاهها میان دختران و پسران پرده کشیدهاند و اگر کسی از سوی طالبان جنایتی مرتکب شده و یا حق کسی را بگیرند مردم نمیتوانند حقوق از دست رفته خود را از آنها باز پس بگیرند. یک عده بیسواد بر اکثریت مردم که سالها تجربه داشتهاند حکومت میکنند که متأسفانه هیچ کسی حق اعتراض به آنها و انتخاب ندارد.