هرچند که حجم آب دریاچه ارومیه در اردیبهشت سال جاری به نسبت ماه قبل افزایش پیدا کرده، اما بر اساس آخرین آمار، تراز فعلی دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۷۶ متر است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳ سانتی‌متر کاهش را نشان می‌دهد. احیای دریاچه ارومیه به‌طور جدی در دستور کار دولت قرار گرفته و آن‌طور که معاون اول رئیس‌جمهور اعلام کرده لازم باشد میلیاردها دلار اعتبار خارجی به این امر اختصاص داده می‌شود.
در همین راستا، معاون وزیر نیرو گفت که «مباحثی در مورد واردات آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه صورت گرفته، اما سعی ما این است که از منابع داخلی و با اجرای سیاست‌های دیگر دریاچه را احیا کنیم.»

تاکید دولت بر احیای دریاچه ارومیه

براساس آمار و ارقام منتشر شده، حجم آب دریاچه ارومیه به حدود دو‌میلیارد مترمکعب رسیده و با توجه به بارندگی‌ها نسبت به ماه فروردین چهار‌میلیون مترمکعب افزایش یافته، اما بر اساس آخرین آمار، تراز فعلی دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۷۶ متر است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳ سانتی متر کاهش را نشان می‌دهد.
نگرانی از خشکی دریاچه ارومیه به‌طور جدی مطرح است و در همین رابطه سال گذشته نماینده مردم ارومیه هشدار داد که ۹۵‌درصد دریاچه ارومیه خشک شده است. به همین منظور فروردین امسال معاون اول رئیس‌جمهور از دریاچه ارومیه بازدید کردند و در جریان آخرین وضعیت این دریاچه قرار گرفتند.
اسحاق جهانگیری تاکید کرد که دریاچه ارومیه نمی‌تواند از دستور کار دولت ایران خارج شود و لازم باشد میلیاردها دلار اعتبار خارجی اختصاص می‌دهیم.
او با تاکید بر این موضوع،‌ ادامه داد:‌ حتی اگر نیاز باشد که میلیاردها دلار اعتبار خارجی برای این کار اختصاص دهیم که طرح‌های انتقال آب از خارج از کشور به دریاچه ارومیه اجرا کنیم، حتما این کار را انجام می‌دهیم، چون حیات بخش وسیعی از جمعیت کشور وابسته به این دریاچه است و ایران در هیچ‌شرایطی نمی‌تواند نسبت به دریاچه ارومیه بی‌‌‌تفاوت باشد.
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه با یادآوری اینکه تشکیل این ستاد از نخستین مصوبات دولت تدبیر و امید بود، گفت: در طول سال‌های گذشته ستاد تصمیمات متعددی اتخاذ کرده است و یکی از مباحث که از ابتدا مطرح بود موضوع انتقال آب حتی از دریای خزر و از خارج کشور به دریاچه ارومیه بود که این موضوع همچنان در دستور کار قرار دارد و مشاور خارجی نیز انتخاب شده تا مطالعات لازم را انجام دهد.
او افزود: کارهای مهم دیگری نیز در داخل حوزه انجام شد که به‌عنوان نمونه تلاش و برنامه‌ریزی شد تا بهره‌وری آب در کشاورزی و صنعت منطقه افزایش یابد و از میزان آب محدودی که وجود دارد بتوانیم کشت مناسب انجام دهیم.
جهانگیری افزود: خوشبختانه وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه فعال شد و مردم همکاری خوبی انجام دادند و بخشی از طرح افزایش بهره‌وری به انجام رسیده و تاثیر آن روی میزان آب چاه‌های منطقه مشخص است.
او ادامه داد: تعدادی از چاه‌های غیرمجاز که آثار سیاسی و اجتماعی آن برای استان‌ها و مردم مهم بود و نمی‌خواستیم که شدت عمل در برخورد با آنها زیاد باشد و مردم با مشکل روبه‌رو شوند، اما در عین حال تعداد قابل توجهی از چاه‌های غیرمجاز مسدود شد.
معاون اول رئیس‌جمهور گفت: منابع قابل توجهی اختصاص یافت تا بخشی از آب برخی رودخانه‌ها که روی آنها سد احداث شده است به منطقه منتقل شود که روند اجرای این برنامه خوب است و جزو طرح‌هایی است که امیدوارم با اجرای کامل آن میزان قابل توجهی آب تا حدود ۶۰۰‌میلیون مترمکعب منابع آب جدید به دریاچه ارومیه منتقل شود.
جهانگیری با بیان اینکه بازچرخانی آب شهرهای تبریز، ارومیه و برخی شهرهای کوچک که در مسیر هستند، پساب آنها می‌تواند پس از تصفیه به دریاچه ارومیه منتقل شود، اظهار کرد: این طرح جزو مصوبات است و هیچ ‌کاربری و برداشت دیگری برای آن پساب در نظر گرفته نشده و در تبریز و ارومیه این برنامه در دستور کار قرار دارد.
او اضافه کرد: البته بر اساس گزارشی که به من داده شده برخی از این طرح‌ها به‌دلیل آنکه اعتبار لازم آن‌طور که باید به آنها تخصیص نیافته در حال حاضر متوقف هستند و دلیل آن این است که با محدودیت بودجه روبه‌رو شدیم. روزی که تصمیم می‌گرفتیم قیمت نفت بشکه‌ای ۱۰۰ دلار بود، اما قیمت نفت و درآمد دولت کاهش پیدا کرد و به همان نسبت زمان اجرای برخی طرح‌ها طولانی تر شد. در همین راستا، اردیبهشت سال جاری،‌ رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست از اختصاص ۱۸‌هزار‌میلیارد ریال به منظور احیای دریاچه ارومیه خبر داد.
عیسی کلانتری با اشاره به روند احیای دریاچه ارومیه، افزود: امسال یک‌هزار و ۸۰۰میلیارد تومان برای این طرح اختصاص یافته است و امیدواریم سال آینده با پایان یافتن کار تونل انتقال آب از رود ارس به این دریاچه، کار اصلی احیا آغاز شود.

احتمال واردات آب از دریاچه وان

معاون وزیر نیرو گفت: مباحثی در مورد واردات آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه صورت گرفته، اما سعی ما این است که از منابع داخلی و با اجرای سیاست‌های دیگر دریاچه را احیا کنیم.
عباس سروش درباره واردات آب از تاجیکستان، اظهار کرد: واردات آب از تاجیکستان الان به‌صورت جدی مطرح نیست.
او افزود: برای ورود آب از خارج کشور به جز در حد اولیه که از دریاچه وان به دریاچه ارومیه بحث شده در جای دیگر بحثی مطرح نیست، البته آن هم در حد صحبت و ایده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، خاطرنشان کرد: هنوز در مورد واردات از وان با طرف ترک هیچ ‌صحبتی نشده است و ترجیح خود ما این است که کار به آنجا نکشد. او یادآور شد: سعی ما این است که از منابع داخلی و اجرای سیاست‌های دیگر دریاچه را احیا کنیم.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 921154
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.