به گزارش ایرنا طبق پیش بینی های پژوهشکده اقلیم شناسی کشور، کاهش 20 درصدی بارندگی و بروز برخی مشکلات ناشی از بی آبی در سال های آتی قابل پیش بینی بوده و با این وجود از 40 هزار چاه غیرمجاز این استان تنها سه هزار چاه طی سال های اخیر مسدود شده است.
مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی نیز در یکی از تازه ترین اظهارنظرهای خود از درگیر بودن 75 درصد سطح استان با خشکسالی شدید و متوسط خبر داده و گفته است: 55 درصد مساحت استان را خشکسالی متوسط و 20 درصد آن را خشکسالی شدید فراگرفته است.
به گفته صادق ضیائیان، وضعیت شهر ارومیه بدتر از دیگر مناطق است به طوری که 84 درصد این شهرستان دچار خشکسالی متوسط و 16 درصد خشکسالی شدید است.
نماینده مجری طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در آذربایجان غربی نیز با اشاره به کسری 923 میلیون مترمکعبی مخازن آب های زیرزمینی استان، معتقد است که طبق قانون چاه هایی که پس از سال 1385 حفر شده باید مسدود و چاه های پیش از آن نیز به بهترین نحو ممکن ساماندهی شود.
میثم عاشوری افزود: در حال حاضر در همه دشت های استان افت سطح آب وجود دارد و این افت در دشت های خوی، سلماس، کهریز و قالقاچی بحرانی است.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن وضعیت آب های زیرزمینی در دشت های ارومیه، نقده، بوکان، شاهین دژ و میاندوآب نیز مناسب نیست و اگر مصرف آب مدیریت نشود، می تواند به وضع بحرانی برسد.
وی با اشاره به کاهش بارندگی ها به موازات افزایش برداشت ها از آب های زیرزمینی در دشت های مختلف آذربایجان غربی، اظهار کرد: آمارهای شرکت آب منطقه ای از کاهش قابل توجه میزان بارش حکایت دارد و مردم مهمترین نقش را در کاهش مصرف آب بر عهده دارند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی نیز با اشاره به بارش 82.4 میلیمتری نزولات آسمانی از ابتدای سال آبی جاری/اول مهرماه/ تاکنون در این استان، گفت: این میزان نسبت به متوسط دراز مدت /به میزان 109.6 میلیمتر/ حدود 27 میلیمتر کمتر است.
کیومرث دانشجو به مقایسه بارندگی های امسال و پارسال در آذربایجان غربی پرداخت و افزود: میزان بارش در سال آبی جاری نسبت به سال آبی گذشته نیز 25 درصد و معادل 27 میلیمتر کمتر است.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان غربی دارای سه حوضه آبریز زاب، دریاچه ارومیه و ارس است، اظهار کرد: حوضه آبریز زاب در سال های گذشته بیشترین میزان بارش ها را به خود اختصاص داده اما متوسط بارش این حوضه در سال آبی جاری نیز حدود 133 میلیمتر کاهش یافته است.
وی بیان کرد: در سال آبی جاری در حوضه دریاچه ارومیه نیز 75 میلیمتر بارندگی اتفاق افتاده که 27 درصد /معادل 28 میلیمتر/ کمتر از سال آبی گذشته و 36 درصد/معادل 42.5 میلیمتر/ کمتر از متوسط درازمدت است.
وی با اشاره به اینکه 31 درصد ظرفیت سدهای این استان در حال حاضر آبگیری شده است، افزود: 711 میلیون مترمکعب آب در مخازن پشت سدهای استان موجود بوده که این میزان نسبت به سال گذشته 11 درصد کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: امسال سد سیلوه نیز به جمع 12 سد آذربایجان غربی افزوده شده و مخزن این سد دارای 16 میلیون مترمکعب آب است.
وی اظهار کرد: بیشترین آب موجود در پشت سدهای استان به سد بوکان با 198 میلیون مترمکعب اختصاص دارد که این میزان نیز 21 درصد و 52 میلیون مترمکعب کمتر از مدت مشابه سال گذشته است.
وی ادامه داد: سد آغ چای با 174 میلیون مترمکعب، شهرچای ارومیه با 144 میلیون مترمکعب و سد مهاباد با 63 میلیون متر مکعب پس از سد بوکان بیشترین آب را در مخازن خود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی بیان کرد: به جز سدهای مهاباد و ارس 2 در دیگر سدهای استان ذخیره سازی آب کاهش یافته است.
به گزارش ایرنا بیشترین نگاه ها به صرفه جویی در استفاده از منابع آبی به ویژه در بخش کشاورزی آذربایجان غربی معطوف شده و این صرفه جویی نیازمند اطلاع رسانی و جلب مشارکت بهره برداران است.
8137/3072
** گزارش از: سیده فاطمه سجادی ** انتشار: علیرضا فولادی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.