نماینده ارومیه در مجلس گفت: در مسکن مهر اگر سقفها آوار میشدند، تلفات از این تعداد هم بیشتر بود. ما منکر وجود نقاط منفی در ساخت آنها نیستیم و قطعا نقاط ضعف از سوی پیمانکارها وجود داشته است.
سید هادی بهادری نماینده ارومیه در گفت وگو با ایلنا با اشاره به اینکه زلزله کرمانشاه بزرگترین زمین لرزه تاریخ غرب ایران است، گفت: تلفات این زلزله در مقایسه با زلزلههای پیشین نظیر منجیل و رودبار و زلزله بم که به همین بزرگی بودند به نسبت کمتر است.
وی افزود: زمین لرزه بم که ۶.۶ ریشتر بود بیش از ۲۷ هزار نفر کشته و بیش از ۳۰ هزار نفر مجروح داشت. این زمین لرزه که تقریبا ۱ ریشتر بالاتر از آن بود میتوانست مصائب جبران ناپذیر و زیادی به بار آورد که در این حالت باید شکرگزار بود که این چنین اتفاقی نیفتاده است.
بهادری افزود: علیرغم شایعات موجود در مورد مسکن مهر بایستی یادآور شوم که در بزرگترین زلزله غرب ایران با وجود وسعت زمین لرزه، هیج یک از این خانهها آوار نشده و طبیعی است شکاف و شکستگی هایی در دیوارها و نمای بیرونی ساختمانها ایجاد شده باشد. نباید فراموش کنیم با وجود بزرگی زمین لرزه تخریب بوجود آمده نسبت به زمین لرزه های قبلی رخ داده در سایر نقاط کشور کم بوده است. نباید دیدمان منفی باشد. از ۱۲ هزار واحد مسکونی تخریب شده مسکن مهر باید توجه داشت که تلفات جانی زیادی در برنداشته است.
نماینده ارومیه در مجلس ادامه داد: هدف طراحی ما ایمنی جانی است به این معنا که طراحی باید چنان صورت گیرد که تلفات جانی داخل منزل رخ ندهد . ما منکر وجود نقاط منفی در ساخت آنها نیستیم و قطعا نقاط ضعف از سوی پیمانکارها وجود داشته است.
وی خاطرنشان کرد: پس از زلزله های رخ داده چه در ایران و چه در کشورهای همسایه به عنوان تیمهای تحقیقاتی به بررسی و ارزیابی خسارات و عوامل موجود آن می پردازیم. طی همین برنامه بنده به همراه چند تن از مسئولان مربوطه هفته آینده در محل حادثه حضور خواهیم یافت تا به صورت میدانی به بررسی مسائل و مشکلات بوجود آمده پس از زمین لرزه اعم از مشکلات آب ، برق، گاز و....بپردازیم.
بهادری گفت: اگر سقفها آوار میشدند تلفات از این تعداد هم بیشتر بود. قطعا برخی از پیمانکاران از مصالح نامناسب استفاده کرده اند که بایستی به طور جد بررسی و پیگیری شود. بنده به عنوان کارشناس عمران و با دید کارشناسی شاهد پیشرفت در این حوزه هستم که با وجود ۷.۳ ریشتری بودن زمین لرزه ساختمان ها آوار نشده اند.
وی در پاسخ به این سوال که نظر شما در مورد مدیریت بحران چیست گفت: کل کشور بسیج شده اند تا به یاری هموطنان کرمانشاهی بشتابند. ملت ایران مردمانی عاطفی هستند .مردم همیشه در صحنه با کمک های خود اجازه نخواهند داد تا مردم این خطه بیشتر از این آسیب ببینند.
بهادری گفت: در زلزله های اهر و منجیل تمام ساختمان ها فرو ریخته بودند ولی امروزه شاهد رعایت استانداردهای سازه ای هستیم ولی باید آمادگی های لازم را برای بروز هرگونه خطر احتمالی را نیز داشته باشیم.
بهادری تاکید کرد: ارتفاع در تخریب سازه ها بسیار موثر است و این زمین لرزه ناشی از آزاذی انرژی ست که سالیان سال در صفحه عربستان انباشته شده بود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اختمال بروز زمین لرزه ای به این بزرگی در شهرستان ارومیه وجود دارد؟ و اینکه در صورت بروز چنین اتفاقی آیا شهرسازی و سازه های موجود استاندارد کافی را دارند گفت: گسل سیلوانا گسلی معکوس در امتداد ارومیه است متاسفانه خطر جدی است که پتانسیل زلزلهای تا ۶.۵ ریشتر نیز تخمین زده شده است و احتمال وقوع این چنین حادثه ای نیز وجود دارد ولی خوشبختانه در طول تاریخ ارومیه شاهد زلزله هایی با ریشتر بالا نبوده ولی شهرهای شمالی و جنوبی همچون سلماس و پیرانشهر زلزله های بزرگی را تجربه کردند.
بهادری افزود: ما سیستم لرزه نگاری نداشتیم. طی پیگیری های جدی زمانی که در معاونت امور عمرانی مشغول بودم توانستیم ۷ عدد لرزهنگار خریداری کنیم که این کار مستلزم همکاری سازمان راه و شهرسازی بود که تا به امروز ۳ عدد در سطح استان نصب شده که آمادگی لازم برای ثبت تحرکات لایههای زمین را داریم. نقده، سردشت، سلماس و اخیرا ارومیه جز شهرستان های قابل ثبت هستند.
بهادری گفت: در مباحث مربوط به مقاومسازی و برنامهریزی بحران، طرحی با عنوان "ریز پهنهبندی لرزه" عنوان شده که قرار است در شهرستان های ارومیه، خوی، مهاباد و سلماس اجرا شود که تا حدودی طرح کیفی محسوب می شود و فعلا حالت کتابخانه ای دارد و هنوز به عنوان مبنای طراحی ها قرار نگرفته است، چنانچه این برنامه ها اجرایی شوند تاثیر بسیار خوب و مفیدی خواهد داشت.
وی ضمن بیان اینکه از آنجایی که ارومیه شهری آبرفتی است در صورت آپارتمان سازی ، در زمان وقوع زلزله این ساختمان ها با خطر جدی و آسیب زیاد مواجه خواهند شد مگر اینکه در مناطق مرتفع و کوهستانی این کار انجام شود افزود:در بحث مدیریت بحران، شهرداری ارومیه طرحی را آغاز کردند که متاسفانه تا به امروز نیمه کاره باقی مانده است.
وی در پایان گفت: برنامه ریزی های لازم باید انجام شود تا در صورت وقوع چنین حادثه ای آمادگی لازم را داشته باشیم چنانچه اخیرا با خریداری لوازم مربوطه ، هلال احمر و برخی سازمان های دیگر را تجهیز کردیم.