ششمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان "نشان خواجه نصیر الدین طوسی" در سطح دانشگاههای آذربایجان غربی در ارومیه برگزار می شود.
به گزارش ایسنا منطقه آذربایجان غربی، امین رستم زاده معاون فرهنگی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی و دبیر علمی ششمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان "نشان خواجه نصیر الدین طوسی" در سطح دانشگاههای آذربایجان غربی در نشست آموزشی هماهنگی دبیران اجرایی این مسابقات در دانشگاههای استان گفت :ثبت نام از گروههای دانشجویی این دوره از مسابقات از ابتدای سال 96 آغاز شده و تا 31 فروردین ادامه خواهد داشت.
وی افزود:دانشجویان دانشگاههای سراسری، پیام نور، آزاد، غیرانتفاعی می توانند با تشکیل تیم های چهار نفره نسبت به ثبت نام و شرکت در مسابقان اقدام نمایند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی افزود:این مسابقات به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی استان و به منظور برگزاری مناظره هایی با هدف التزام به اخلاق علمی، پرهیز از ورود به نزاع های غیر علمی در میان نسل جوان و نخبه کشور با اهتمام به روز آمدی و کارآمدی مباحث اجرا می شود.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت طرح علمی و اصولی نظریه های مختلف گفت:ایشان یکی از وظایف نظام جمهوری اسلامی را حمایت صریح از برخورد افکار به شکل سالم ذکر کرده اند که نیازمند ظرف و مجراست و تاکید می فرمایند این مجرا بایستی به وسیله خود دوستان دانشگاهی و حوزوی در بخش های مختلف تنظیم شود و آن ها باید این مجرا را درست کنند و امکان بدهند و در بخش دیگر از سخنانشان تاکید می فرمایند :این کارها باید از طریق حوزه و دانشگاه انجام شود و حقیقتا ما به آن احتیاج داریم .
رستم زاده با اشاره به بحث کرسی های آزاد اندیشی در فرمایشات مقام معظم رهبری گفت:معظم له در جلسه ای با نخبگان راه اندازی کرسی آزاد فکری سیاسی ،کرسی آزاد فکری معرفتی را در دانشگاه عامل پیشرفت کشور عنوان می کنند و می فرمایند:"آن چیزی که کمک می کند به پیشرفت کشور ،آزادی واقعی فکر هاست "و تاکید می نمایند:"چند نفر دانشجو بروند آنجا حرفشان را بزنند حرف همدیگر را نقد کنند با همدیگر مجادله کنند آنجا حق خودش را نمایان می کند " و یا تاکید می فرمایند:"ایجاد فضای آشفته ذهنی لفاظی ها هیچ کمکی به پیشرفت کشور نمی کند "
وی گفت:دانشگاه ها محلی برای تولید،گسترش،توسعه و تعالی علم است این جایگاه دانشگاه در جامعه باید به یقین تبدیل شود و اینچنین نگرشی نیازمند فرهنگ سازی هر چه بیشتر است چراکه مردم و جامعه نیازمند چشیدن حلاوت علم در حوزه های مختلف هستند و امکان دارد در حوزه ای این مهم مستقیم و در حوزه ای با واسطه باشد اما باید نهادینه شود و بدون علم که از آموزه های مورد تاکید دینی ما نیز است تعالی میسر نخواهد شد .
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی ادامه داد:این چنین علمی نیاز به مهیا شدن بستری است بدون هرگونه حاشیه و واسطه قرارگرفتن چیز غیر علمی در این موضوعات علمی، لذا تاکیدات مقام معظم رهبری نیز در این راستا و برای عدم تاثیرگیری فضای علمی در جهت نیل و تحقق اهداف متعالی است .
وی گفت:یکی از طرق این مهم تقابل و هم افزایی اندیشه های خلاق در فضایی علمی است که کرسی های آزاداندیشی و مناظرات می تواند کمک بسیاری چه در بحث فرهنگ سازی و چه در بحث بلاواسطه بر موضوع داشته باشد .
رستم زاده با اشاره به پاسخ مقام معظم رهبری به نامه جمعی از دانش آموختگان و پژوهشگران حوزه علمیه در مورد کرسی های نظریه پردازی گفت :ایشان در این نامه تاکید می فرمایند :" نباید از آزادی ترسید و از مناظره گریخت و نقد و انتقاد را به کالای قاچاق و یا امری تشریفاتی، تبدیل کرد چنانچه نباید بجای مناظره، به (جدال و مراء)، گرفتار آمد و بجای آزادی، به دام هتاکی و مسئولیت گریزی لغزید. آن روز که سهم آزادی، سهم اخلاق و سهم منطق، همه یکجا و در کنار یکدیگر اداء شود، آغاز روند خلاقیت علمی و تفکر بالنده دینی در این جامعه است و کلید جنبش تولید نرمافزار علمی و دینی در کلیه علوم و معارف دانشگاهی و حوزوی زده شده است. بی شک آزادیخواهی و مطالبه فرصتی برای اندیشیدن و برای بیان اندیشه توأم با رعایت ادب استفاده از آزادی، یک مطالبه اسلامی است و آزادی تفکر، قلم و بیان، نه یک شعار تبلیغاتی بلکه از اهداف اصلی انقلاب اسلامی است .
وی افزود: با توجه و تامل و تدبر در فرمایشات بی بدیل مقام معظم رهبری در این خصوص آنچنان روح مطلب اداء می شود که به جهت بی بدیل بودن آن نیازی به تفسیر نیست لذا باید عین فرمایشات مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در خصوص کرسی های آزاد اندیشی مطالعه و با یک تفسیر ناب ذهنی منطبق با آن فضای فکری دانشگاه ها و حوزه ها برای تعالی نظام اسلامی در دنیا به عنوان یک الگوی بی بدیل نقش آفرینی کند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با اشاره به فرمایش امام علی (ع) به اینکه تضارب آراء سبب تولید نظر صحیح می شود گفت:مناظرات فرصتی ارزشمند برای غناسازی هرچه بیشتر اندیشه دانشجویان برای نیل به حق و سعادت و تعالی است اما نباید به لحاظ حساسیت و پیچیدگی و ظرافت موضوع با رویکردی غیر علمی و هیجانی و غیر منطقی و غیر عقلی این گوهر ارزشمند تاثیری عکس و سوء داشته باشد.
وی با اشاره به ماموریت های جهاد دانشگاهی از سوی ستاد اجرایی نقشه جامع علمی کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت:یکی از موضوعات مطروحه مباحث کرسی های نظریه پردازی، نقد ومناظره است که در کنار بحث های پژوهشی از سوی معاونت پژوهشی این نهاد مباحث فرهنگی و بستر سازی فضای تحقق علمی موضوع و فرهنگ سازی برای ایجاد محیط های مستعد چه در محیط دانشگاه و فضای فکری دانشجویان بعنوان یکی از استلزامات موضوع بعنوان اولویت های کاری معاونت فرهنگی این نهاد در اولویت قرار گرفته است واحد نیز در این راستا برنامه ریزی لازم را انجام می دهد.
وی با اشاره به اقدامات فرهنگی علمی ترویجی این نهاد در خصوص موضوع مناظرات گفت:این واحد در نظر دارد بغیر از موضوع آموزشی مناظره ونشست های تخصصی بحث نهاد داوری و کارگاه آموزش داوری را چه برای اساتید بصورت تخصصی و چه برای دانشجویان طراحی، تدوین وعملیاتی نماید.
وی ادامه داد: داوری به معنای عام تشخیص سره از ناسره و قضاوت کردن اندیشه با ابزار صحیح است که دارای ظرافت ها و پیچیدگیهای منحصر به فرد می باشد ومحدود به بحث مناظرات نبوده و گونه ای رفتار ارتباطی است که در زندگی فردی واجتماعی بطور مداوم و جاری بسیار موثر و در مواردی سرنوشت ساز است و در معنای خاص که بیشتر در رشته حقوق مطرح است اما در همه موضوعات علمی وجود دارد یکی از نهادهای ارزشمند حقوقی مورد تاکید اسلام است که در عرف حقوقی کشورهای پیشرفته جایگزین قضاوت رسمی ونظام مند شده که نیازمند بحث تخصصی است.
رستم زاده گفت: این مسابقات با همکاری دانشگاه های ارومیه و مشارکت معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی نقد و مناظره، شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان جوانان جمعیت هلال احمر، کمیسیون طرح و مشاوره دانشجویی شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار می شود.
وی گفت: مسابقات در سطح دانشگاهی و استانی بصورت نموداری حذفی در یکی از دانشگاه های ارومیه و در سطح منطقه ای و کشوری نیز در مهر و آبان برگزار خواهد شد و تیم های برنده فینالیست دانشگاههای استان به مسابقات منطقه ای و سپس در صورت موفقیت به مرحله ملی راه خواهد یافت.
رییس سازمان دانشجویان آذربایجان غربی التزام به اخلاق علمی در نقد و نقل آرا، اشخاص و آثار ، پرهیز از ورود در نزاع های غیر علمی و مجادلات روزمره و مرسوم، اهتمام به روزآمدی و کارایی مباحث، نقل ها و منابع، اهتمام به واقعی بودن دفاع از موضوعات( در حد امکان) از خط مشی مسابقات اعلام کرد.
دبیر علمی مسابقات گفت: هر مناظره حداقل از3 نفر متخصص و هیات علمی دانشگاه بعنوان داوری که هیچگونه اظهار نظر شفاهی در حین مسابقات نمی کنند و یک نفر رییس جلسه و نیز با حضور عضو 4 نفره تیمی دانشجویی و سرپرستی یک نفر هیات علمی هر تیم برگزار می شود.
لازم به ذکر است طی مصوبه شورای شورای هماهنگی فعالیتهای فرهنگی – اجتماعی دانشگاههای کشور مقرر شده تا 5 سال جهاد دانشگاهی بعنوان مبدع و متولی این مسابقات پروتکل اجرایی این مسابقات را با مشارکت دانشگاهها و نهادها در سطح دانشگاههای کشور برگزار کند.
انتهای پیام