اولین دانشجویان خارجی دانشگاه ارومیه 12 سال پیش قدم به این دانشگاه گذاشتند اما شمار آنان از سال گذشته و به ویژه سال تحصیلی جاری در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری (PhD) به صورت قابل توجه افزایش یافته است.
جایگاه علمی دانشگاه ارومیه، داشتن اساتیدی با مدارج علمی بالا، مرزی بودن شهر و نزدیک بودن مسافت آن با کشورهای همسایه از جمله عوامل محلی برای افزایش شمار دانشجویان خارجی این مرکز علمی به شمار میرود اما شرایط اقتصادی و ارزش پولی نیز در جذب آنان تاثیرگذار به نظر میرسد.
«نهرو رمضان صالح»، دانشجوی اهل شهر اربیل عراق که مقطع کارشناسی خود را در رشته ریاضی از دانشگاه «صلاحالدین» اربیل اخذ کرده و به واسطه یکی از دوستانش با دانشگاه ارومیه آشنا شده است، جزو دانشجویان خارجی در مقطع کارشناسی ارشد رشته ریاضی کاربردی دانشگاه ارومیه است.
مجال گفت و گو با «نهرو»، «ایوان» و «پخشان» فرصتی برای آشنایی با انگیزه دانشجویان عراقی از ادامه تحصیل در دانشگاههای ایرانی است و افق پذیرش دانشجویان خارجی در دانشگاههای مرزی را پیشرو قرار میدهد.
اولین مشوقم برای ادامه تحصیل همسرم بود
«نهرو» که 32 سال سن دارد و متاهل است، اولین مشوق خود برای ادامه تحصیل در دانشگاه ارومیه را همسرش میداند و میگوید: وی اولین پشیبان من بود و مخالفتی با آمدن من به اینجا نداشت؛ سایر اعضای خانوادهام نیز از آمدنم به اینجا راضی بودند.
به گفته خودش به سه دلیل اصلی دانشگاه ارومیه را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده است که این دلایل شهریه مناسب، نزدیک بودن شهر ارومیه به زادگاهش اربیل و مورد تایید بودن دانشگاه ارومیه در وزارت آموزش عالی کشور عراق است.
«نهرو» ادامه داد: در حال حاضر همراه با 6 دانشجوی خارجی دیگر در رشته ریاضی مشغول به تحصیل هستیم و برای ما یک کلاس جداگانه تشکیل شده است. در ابتدای امر ما مشکل فهم زبان فارسی را داشتیم و این باعث شده بود که در کلاس مختلط با دانشجویان ایرانی درسها را خوب یاد نگیریم اما اکنون که کلاس ما به زبان انگلیسی اداره میشود، مشکل فهم درسها نیز رفع شده است.
سطح علمی اساتید دانشگاه ارومیه بالاست
«نهرو» سطح علمی اساتید دانشگاه ارومیه را بسیار بالا میداند و میگوید: خوشبختانه اساتید این دانشگاه از لحاظ علمی بسیار توانمند هستند و درسها در سطح بالایی ارائه میشود.
در ادامه این مصاحبه نیز نظر این دانشجوی عراقی را در مورد شهر ارومیه و مردمان آن جویا شدیم که در پاسخ گفت: مردم این شهر بسیار خوب هستند و ارومیه هم شهری خوش آب و هوا و پاک است؛ اصلا احساس غریبی نمیکنم و انگار که در شهر خودم هستم.
وی اضافه کرد: خوشبختانه از نظر اسکان هم مشکلی نداریم و در خوابگاه نیز اتاق بسیار خوب و تمیزی را به ما دادهاند؛ مسافت ارومیه تا شهر اربیل حدود پنج ساعت است و همین نزدیکی مسافت باعث شده است تا برخی از دوستانم هر هفته بعد از اتمام کلاسها به شهرشان رفت و آمد کنند اما من خودم 2 تا سه هفته یکبار به شهرم میروم.
وی افزود: پیشنهاد من این است که روند پذیرش دانشجوی خارجی در دانشگاه ارومیه در سالهای آتی نیز تداوم داشته باشد.
«ایوان» و «پخشان» هم دو دختر اهل سلیمانیه و اربیل عراق هستند که در حال حاضر در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه تحصیل میکنند.
توسط یکی از دوستانم با دانشگاه ارومیه آشنا شدم
«ایوان قادر صالح» که اهل شهر سلیمانیه است در مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه ارومیه پذیرش شده و وی هم به واسطه یکی از دوستانش با دانشگاه ارومیه آشنا شده است.
او میگوید: دانشگاههای شهرهای مختلف اقلیم کردستان عراق از چهار سال پیش تاکنون در مقاطع ارشد و دکترا پذیرش نداشتهاند، به همین دلیل ما نمیتوانستیم در شهر خودمان درس بخوانیم و اینجا را برای ادامه تحصیل انتخاب کردیم؛ در ابتدای امر خانوادههای ما دوست نداشتند که از آنان دور شویم اما وقتی علاقمندی ما را به ادامه تحصیل دیدند، ما را حمایت کردند؛ مسافت ارومیه تا سلیمانیه حدود هفت تا هشت ساعت است.
این دانشجوی خارجی دانشگاه ارومیه ادامه میدهد: در کلاس ما 14 دانشجوی خارجی تحصیل میکنند که از این تعداد سه نفر دختر و مابقی پسر هستند؛ در ابتدای کار یک دوره آموزشی زبان فارسی را گذراندیم و تا حدودی زبان فارسی را یاد گرفتیم. البته برای ما تدریس به زبان انگلیسی بهتر است چون ما در دوره کارشناسی در دانشگاه «صلاحالدین» اربیل درسهایمان را با زبان انگلیسی فرا گرفتهایم.
«ایوان» که از سطح علمی اساتید دانشگاه ارومیه بسیار راضی است، میگوید: دانشگاه ارومیه اساتید خیلی خوبی دارد؛ دانشجویان نیز برخورد بسیار خوبی با ما دارند و من از ادامه تحصیل در اینجا خیلی راضی هستم؛ دوستانمان هم در شهر سلیمانیه ترغیب شدهاند که به اینجا بیایند.
وی گفت: خوشبختانه ما اینجا مشکل خاصی نداریم فقط رشته تحصیلی ما بسیار به اینترنت وابسته است و با مشکل کمبود اینترنت مواجه هستیم.
اوایل تحصیل، دلتنگ خانواده بودم
«پخشان قاسم عبدالله»دوست ایوان که دانشآموخته رشته ریاضی دانشگاه «صلاحالدین» اربیل است در مورد نحوه ورودش به دانشگاه ارومیه، گفت: از طریق یکی از دوستانم برای ثبتنام در این دانشگاه اقدام کردم و تابستان امسال ثبتنام را انجام دادم و بعد در کلاس آموزش زبان فارسی هم شرکت کردم.
او ادامه میدهد: چون اول بار است که از خانوادهام دور شدهام، اوایل کمی دلتنگ خانواده بودم اما حالا عادت کردهام.
«پخشان» هم با اداره شدن کلاسها به زبان انگلیسی موافق است و میگوید: اگر کلاسها به زبان انگلیسی دایر شود، برای ما راحتتر است چون فارسی کمی سخت است؛ میخندد و ادامه میدهد: دانشجویان ایرانی بسیار زرنگ هستند و کلاس ما جداگانه باشد، بهتر است.
وی اضافه کرد: خداروشکر اینجا مشکل خاصی نداریم و مدیر گروه و اساتید رشته ما بسیار خوب هستند.
تحصیل 150 دانشجوی خارجی در دانشگاه ارومیه
مدیر دفتر روابط بینالملل دانشگاه ارومیه نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از تحصیل 150 دانشجوی خارجی در این دانشگاه خبر داد و گفت: از این تعداد 116 نفر در مقطع ارشد، 23 نفر در مقطع دکتری تخصصی و 11 نفر در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.
جواد غلامی با اشاره به جذب 100 دانشجوی خارجی در نیم سال اول سال تحصیلی 99-98 در دانشگاه ارومیه، افزود: حدود 80 درصد دانشجویان خارجی دانشگاه ارومیه در مقطع ارشد، 15 درصد در مقطع دکتری و پنج درصد در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.
وی با اشاره به اینکه حدود 80 درصد دانشجویان خارجی را آقایان و 20 درصد را بانوان تشکیل میدهند، عنوان کرد: با توجه به وجود اشتراکات فرهنگی و تاریخی و همچنین نزدیکی مسافت جغرافیایی، بیشتر دانشجویان خارجی این دانشگاه از عراق و تعداد کمی نیز از کشورهای ترکیه و افغانستان هستند.
مدیر دفتر روابط بینالملل دانشگاه ارومیه ادامه داد: البته دانشگاه ارومیه از ادامه تحصیل دانشجویان دیگر کشورها به ویژه از کشورهای آذربایجان، تاجیکستان، ترکمنستان، پاکستان، سوریه، لبنان، کویت و دیگر کشورهای منطقه استقبال میکند و درصدد هستیم که با معرفی بهتر قابلیتهای دانشگاه ارومیه در این مناطق، در آینده از این کشورها نیز جذب دانشجو داشته باشیم.
افزایش چشمگیر پذیرش دانشجویان خارجی از سال گذشته
غلامی اولین پذیرش دانشجویان خارجی در دانشگاه ارومیه را مربوط به 12 سال پیش دانست و گفت: در سالهای اولیه تعداد کمی دانشجوی خارجی را پذیرش کردیم اما به صورت منظم و منسجم از سال گذشته تعداد این دانشجویان افزایش چشمگیری یافته است؛ به گونهای که در ترم تحصیلی گذشته کلاسهای مجزایی را برای آنان در پردیس شهر دانشگاه ارومیه تشکیل دادیم.
وی افزود: امسال برای اولینبار دانشجویان خارجی دانشگاه ارومیه در سطحی گسترده در کلاسهای مشترک با دانشجویان ایرانی در محل دانشکدهها مشغول به کسب علم و دانش هستند؛ هرچند در شرایطی که تعداد دانشجویان در یک رشته و گرایش زیاد باشد ممکن است برای آنان کلاس مجزا هم تشکیل دهیم.
وی ادامه داد: نظر به استقبال زیاد دانشجویان خارجی برای شروع تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-98، مقرر شد در صورت به حد نصاب رسیدن متقاضیان پذیرش شده جدید در مقاطع تحصیلات تکمیلی مطابق مقررات معاونت آموزشی دانشگاه و موافقت گروههای درسی مربوطه، ثبتنام برای تشکیل دورههای مختص دانشجویان خارجی در نیمسال دوم هم صورت پذیرد؛ البته سیاست کلی ما تحصیل همراه و همزمان دانشجویان خارجی با دانشجویان ایرانی جهت ایجاد پیوندهای علمی، تحقیقی و فرهنگی سازنده بین آنان است.
وی رشتههای حقوق، حسابداری، اقتصاد، مدیریت بازرگانی، ریاضیات و کامپیوتر را جزو رشتههای پرمتقاضی در میان دانشجویان خارجی عنوان کرد و گفت: ما سعی میکنیم که امکانات آموزشی، رفاهی، اقامتی، ورزشی و حمایتی شایستهای را برای دانشجویان خارجی فراهم کنیم و ضمن اذعان به وجود نواقص و کاستیها در برخی حوزهها، خود را به ارتقای سطح این نوع خدمات متعهد میدانیم.
اساتید وقت بیشتری را برای دانشجویان خارجی صرف کنند
مدیر دفتر روابط بینالملل دانشگاه ارومیه گفت: از اساتید و پرسنل اداری دانشگاه انتظار داریم که با صبر و شکیبایی، وقت مشاوره و راهنمایی بیشتری را به این دانشجویان اختصاص دهند و در رفع مشکلات و نگرانیهای درسی، زبان، فرهنگی، معیشتی و غیره آنان بیشتر اهتمام ورزند.
غلامی در مورد نحوه ثبتنام دانشجویان خارجی نیز اعلام کرد: شرایط و نحوه ثبتنام این دانشجویان بر روی وب سایت این دانشگاه قرار داده شده است اما به طور کلی ثبتنام دانشجوی خارجی در دانشگاههای ایران از طریق سامانه کشوری https://portal.saorg.ir انجام میشود که پس از ثبت نام در این سایت، پرونده افرادی که متقاضی تحصیل در دانشگاه ارومیه هستند، به این دانشگاه جهت بررسی و اعلامنظر ارجاع داده میشود و کارشناسان ما پس از بررسیهای اولیه پرونده دانشجو را به گروه علمی مربوطه ارسال میکنند.
وی بیان کرد: پس از احراز شرایط علمی و اخذ تاییدیه از گروه مربوطه، دانشجو به صورت مقدماتی پذیرش میشود و پس از شرکت در آزمون بسندگی زبان فارسی و در نهایت اخذ نمره قابل قبول در این آزمون، متقاضی به صورت نهایی مورد پذیرش قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: اگر متقاضی نمره قابل قبول در آزمون بسندگی زبان فارسی کسب نکند، با توجه به سطح نمره کسب شده ملزم به گذراندن دوره تقویت زبان فارسی به صورت همزمان با تحصیل در رشته تحصیلی یا به صورت پیشنیاز قبل از شروع تحصیل در رشته مورد تقاضاست.
دانشگاه ارومیه دارای ۱۴ هزار دانشجو است که از این تعداد بیش از چهار هزار نفر در مقطع ارشد، یکهزار و ۵۰۰ نفر نیز در مقطع دکتری تخصصی و مابقی در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.