داریوش علیزاده روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مرحله نخست این جشنواره روز دوشنبه با حضور 50 هنرمند عاشیق در سالن صفی الدین اورموی حوزه هنری آذربایجان غربی برگزار شد و 29 نفر موفق به کسب حداقل 20 امتیاز از 40 امتیاز جشنواره شدند.
وی اضافه کرد: صبور شریفی، عبدالله اشرفی، نبات علی علیزاده، علی قلندری، محمد محمودپور، اکبرعاشقی، بهنام رضایی، نقدعلی زینلی، قربان پورولی، نورالدین علیزاده و یعقوب خلیل زاده از ارومیه در مرحله دوم این جشنواره شرکت می کنند.
وی بیان کرد: علیرضا اباذری، محمد علیلو، تقی اباذری، سلیم نمازی، قربان صفرخانزاده، محمد محب علیزاده، تقی لطفی، محرمعلی سلمان نوه سی، محمد معصومی و علی کلب خانی از شهرستان خوی نیز نظر داوران جشنواره را به خود جلب کردند.
مسوول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی با اعلام اینکه رحیم عبادی وند، مرتضی جهانی، بخشعلی ضیایی، عادل احمدی، علی قلی زاده و فرامرز قلی زاده از میاندوآب به مرحله بعد جشنواره راه یافته اند، افزود: رضا پوینده از نقده و مجید عنبری از سلماس نیز توانستند نظر داوران را به خود جلب کرده و به مرحله دوم راه یابند.
وی با بیان اینکه در مرحله نخست آثار به انتخاب شرکت کنندگان و در مکتب ارومیه اجرا شد، گفت: در مراحل بعدی، آثار به قید قرعه و در مقام های مختلف موسیقی عاشیقی مکتب ارومیه توسط هنرمندان اجرا می شود.
به گزارش ایرنا جشنواره موسیقی عاشیقی مکتب ارومیه به صورت دوسالانه از سال 1393 برگزار می شود.
سومین دوره جشنواره موسیقی عاشیقی مکتب ارومیه از 13 اسفندماه در حوزه هنری آذربایجان غربی در حال برگزاری است و مرحله دوم و سوم این جشنواره به ترتیب در روزهای 20 و 27 اسفندماه برگزار می شود.
موسیقی عاشیق نوازی در آذربایجان غربی و به ویژه مکتب عاشیقی ارومیه /اورمو عاشیق مکتبی/ که در آداب و رسوم و فرهنگ غنی این استان ریشه دوانده، با وجود شباهت های اندک با موسیقی عاشیقی سایر مناطق کشور، منحصر بفرد بوده و اصالت و ارزش های موسیقی عاشیقی را تا به امروز حفظ کرده است.
'عاشیق' یا ' آشیق' هنرمندی است که به اجرای موسیقی عاشیقی می پردازد و در سال های بسیار دور به عاشیق، اوزان و در خراسان شمالی بخشی می گفتند؛ اوزان عالم به علم های روز و نوازنده ساز بود و تجربه های سفر خود را در قالب شعر ارائه می کرد.
ساز عاشیق ها، قوپوز نام دارد و دارای هفت سیم، 14 پرده و 72 مقام است و مصری، دوبیتی، حلبی، سیاستاپل، تجنیس، دیوان، تاجری، غربتی و امراهی از جمله مقام های عرفانی و اجتماعی این نوع موسیقی به شمار می رود.
بالوولو مسکین، قول هارطون، دوللو مصطفی، عباس طوفارقانلی، خسته قاسیم از جمله شاعرانی هستند که عاشیق ها اغلب از شعرهای آنان استفاده می کنند.
فرهاد سلیمی، دوللو اباذر، درویش وهاب زاده، محمد حسین دهقان، اصلان طالبی، عزیز مراد خان، یوسف اوهانس، اسمعلی لطفی، نباتعلی علیزاده و علی کریمی قره آغاجی از جمله عاشیق های بنام آذربایجان غربی هستند.
استاد عاشیق نواز به منظور رسیدن به حقیقت خداوندی، مرحله های طریقت، شریعت و معرفت را پشت سر می گذارد؛ طریقت یعنی شناسایی راه انسانیت، شریعت یعنی آشنایی با آموزه های اسلامی و سرانجام معرفت به معنای تبلیع انسانیت و آموزه های دینی به واسطه شناخت خدا و رسیدن به اوست.
در این نوع موسیقی پیام انسانیت و انسان بودن که در قالب هنر موسیقی به مخاطب منتقل می شود، حائز اهمیت بوده و هدف اصلی رسیدن به خداست.
تبلیغ دین و به شور آوردن جنگجویان با ساز، شعر و داستان در میدان های جنگ از وظایف اصلی این نوع موسیقی در طول تاریخ بوده است.
مکتب عاشیق نوازی ارومیه نیز در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور با /شماره 165/ به ثبت رسیده و ترنم ماندگاری هنر اصیلی است که فرهنگ دیرینه آذربایجان را با ساز و سخن از نسلی به نسل دیگر منتقل می کند.
9939/2093
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.