به گزارش ایرنا، اهمیت تلاش برای افزایش صادرات غیرنفتی در برنامه های میان و بلندمدت توسعه آذربایجان شرقی به اندازی است که استاندار در نشست امروز کارگروه های توسعه صادرات غیر نفتی و تجارت خارجی اقتصاد مقاومتی و ستاد تجارت فرامرزی استان با تاکید اعلام کرد که حاضر است روزانه 2 ساعت از وقت خود را به منظور بررسی و احصاء مشکلات بخش خصوصی در راستای رونق تولید و ایجاد اشتغال اختصاص دهد.
ضرورت رفع موانع و محدودیت های قانونی سر راه صادرات، همگرایی و هم افزایی رویکردها و تدوین ضوابط و ساز و کارهای اداری دستگاه های اجرایی در راستای تحقق سیاست ها و برنامه های کلان کشور از جمله مباحثی است که در تسهیل مسیر توسعه صادرات از طریق افزایش تولید و رونق اشتغال موثر است.
فعالان بخش خصوصی و صادرات آذربایجان شرقی معتقدند ایجاد دفاتر نمایندگی پس از فروش شرکت ها و تولید کنندگان بزرگ در کشورهای هدف، تدبیر و برنامه ریزی جهت حمایت لازم و کافی سفارتخانه ها ازتجار و بازرگانان در کشورهای هدف صادراتی کالاهای غیرنفتی و تدبیر و طراحی بسته های حمایتی امور مالیاتی و امور گمرکی برای زمان های خاص علی الخصوص در زمان تحریم از جمله راهکارهای تحرک بخشیدن بیشتر به بخش صادرات استان است.
از دید آنان، برنامه ریزی و طراحی بسته های حمایتی از تشکیل شرکت های کنسرسیوم و هلدینگ با برند مشترک صادراتی برای کالاهای مزیت دار صادراتی استان، بررسی اعطای مشوق ها و حمایتهای صادراتی در قالب کسر از مالیات و شیوه های دیگر از تجار، بازرگانان و صادرکنندگان و اهتمام دولت برای تثبیت نرخ ارز در راستای کاهش قیمت تمام شده کالاهای صادراتی نیز از دیگر راهکارهای توسعه صادرات غیرنفتی آذربایجان شرقی می باشد.
تولیدکنندگان و صادرکنندگان آذربایجان شرقی می گویند که بسترسازی به منظور مشارکت تجار و بازرگانان و شرکت های خدمات فنی و مهندسی استان در بازسازی کشور سوریه توسط وزارت امور خارجه و سازمان توسعه تجارت
ایران، اصلاح و بازنگری تعرفه های ترجیهی کالاهای صادراتی غیرنفتی با کشورهای هدف، و تقویت بسترهای لازم برای استفاده تجار و بازرگانان از تجارت الکترونیکی و رفع موانع مربوط به تبادلات مالی نیز می تواند در افزایش صادرات غیرنفتی استان مفید باشد.

** صادرات یک میلیارد و 342 میلیون دلار تولیدات غیرنفتی استان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی در این جلسه اظهار کرد: در هشت ماه سال جاری میزان صادرات غیرنفتی استان از تمام گمرکات کشور یک میلیارد و 342 میلیون دلار است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9 درصد افزایش یافته است.
حسین نجاتی افزود: میزان واردات در سال جاری 704 میلیون دلار می باشد که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته هفت درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه سهم کالاهای صنعتی از کل صادرات استان 45 درصد است، ادامه داد: همچنین سهم کالاهای کشاورزی 11 درصد، محصولات شیمیایی و پتروشیمی 11 درصد، فلزات 7 درصد، سنگ و مواد معدنی 5.4 درصد و فرش و صنایع دستی 7.2 درصد است.
نجاتی اظهار کرد: عمده بازارهای هدف صادراتی استان کشورهای عراق، ترکیه، افغانستان، ارمنستان، گرجستان، آذربایجان، روسیه، پاکستان، ایتالیا و بلغارستان است.
وی با اشاره به افزایش 184.9 درصدی میزان صادرات از منطقه آزاد تجاری - صنعتی ارس ، گفت: دلیل این افزایش رفع محدویت سازمان حفظ نباتات در امر صادرات محصولات کشاورزی از جمله خشکبار و همچنین افزایش صادرات محصولات پتروشیمی ازمنطقه آزاد به دلیل رفع محدودیت های صادراتی محصولات و افزایش بازارهای صادراتی است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی با اشاره به رشد 103 درصدی مجموع صادرات محصولات شیمیایی و پتروشیمی استان افزود: این امر به دلیل افزایش تعداد بازارهای هدف از جمله کره جنوبی، چین، فرانسه، ارمنستان و آذربایجان و همچنین رفع محدودیت و افزایش صادرات محصولات پتروشیمی از جمله پلی استایرن مقاوم ، پلی اتیلن سنگین وسبک ، پلی استایرن معمولی و بوتادین می باشد.

** بهره برداری از دستگاه ایکس ری کانتینری در گمرک نوردوز
مدیرکل گمرک تبریز و ناظر گمرکات آذربایجان شرقی نیز در این نشست اظهار کرد: میزان واردت گمرکات استان در هشت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 7 درصد کاهش یافته است.
علی اصغر عباس زاده افزود: در این مدت میزان صادرات کالا از گمرکات استان 22 درصد افزایش یافته است.
وی رقم ضمانت های ماخوذه گمرکات آذربایجان شرقی در هشت ماه سپری شده سال جاری را 55 میلیارد تومان و میزان معافیت های ماشین آلات را 19 میلیارد تومان عنوان کرد.
عباس زاده در خصوص اقدامات انجام شده نیز اظهار کرد: راه اندازی و اجرایی کردن تمامی سامانه های الکترونیکی در گمرکات استان، برقراری ارتباط الکترونیکی با 27 سازمان همجوار بصورت برخط و برگزاری دوره های آموزشی برای فعالان تجاری و سازمان های همجوار به میزان 2 هزار نفر ساعت از جمله این اقدامات می باشد.
وی اضافه کرد: گمرکات مرزی استان به دستگاه های 'ایکس ری' مسافری مجهز شده اند و تا پایان سال جاری نیز دستگاه 'ایکس ری' کانتینری در گمرک نوردوز به بهره برداری می رسد.

** توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل، ضرورت بخش صادرات
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این جلسه با بیان اینکه حمل و نقل بخش مهمی از صادرات است، گفت: رسیدگی به بخش حمل و نقل از جمله مباحثی است که در استان به آن متمرکز خواهیم شد.
مجید خدابخش افزود: اگر گمرکات استان با بالاترین تکنولوژی نیز فعالیت کند، نقص ناوگان حمل و نقل این زنجیره را برهم می زند.
وی تاکید کرد: نوسازی ناوگان حمل و نقل باید مساله اصلی اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان باشد .
وی افزود: با توجه به اینکه موضوع صادرات از مسایل مهم و اصلی توسعه استان است باید برای رفع مشکلات موجود چهار جلسه دیگر با حضور مسوولان و نمایندگان بخش خصوصی به صورت فشرده برگزار شود.
استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر رونق تولید و رفع مشکلات این بخش افزود: حاضر هستم روزانه 2 ساعت از وقت خود را برای رفع مشکلات بخش خصوصی اختصاص دهم .
وی اضافه کرد: خوشبختانه در قانون بودجه ، احکامی وجود دارد که می توان بر اساس آن 25 درصد اعتبارات دائمی استان را تحت عنوان کمکهای فنی و اعتباری برای توسعه استفاده کرد.
کارشناسان اقتصادی نیز معتقدند که تقویت و اهتمام ویژه برای برگزاری دوره های آموزشی تجاری برای بازرگانان و آموزش کارشناسان مرتبط در امر تجارت خارجی در بخش خصوصی و دولتی، رفع موانع ورود موقت کالاهای مواد اولیه و محصولات کشاورزی در راستای تقویت تولید، اشتغال زایی با صادرات مجدد توسط گمرک استان و برقراری نمایندگی صندوق ضمانت صادرات ایران در استان و صدور ضمانت نامه صادرات بدون نیاز به مراجعه حضوری صادرکنندگان به تهران در راستای تمرکز زدایی می تواند زمینه ساز جهش در تولید وصادرات آذربایجان شرقی باشد.
از این نگاه، پیگیری و به روز نمودن ماشین آلات واحدهای صنعتی صادرات گرا به منظور رقابت با کشورهای خارجی رقیب و پیگیری و برگشت ارزش افزوده کالاهای صادراتی در کوتاهترین زمان که در حال حاضر عودت نمی شود از دیگر اقدامات ممکن برای کمک به رونق تولید و صادرات استان است.
گفتنی است آذربایجان شرقی با 3.9 میلیون نفر جمعیت در شمال غرب کشورمان با گمرک های تبریز، جلفا، نوردوز، بناب و مراغه در عرصه صادرات و واردات کالا فعال است.
داشتن ظرفیت های تولیدی- صنعتی بالا در سایه فعالیت نزدیک به چهار هزار واحد تولیدی، داشتن مرز مشترک با جمهوری های آذربایجان و ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان از جمله مزیت های نسبی استان در حوزه صادرات است.
آذربایجان شرقی همچنین دروازه صادرات کالای کشورمان به بازار 300 میلیونی کشورهای همسود و نیز اروپا از طریق ترکیه محسوب می شود.
خبرنگار: مینا بازگشا**انتشار: عزیزی راد
6120/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.