به گزارش ایرنا، سینما به عنوان هنر هفتم و یکی از نمادهای فرهنگ و هنر در دنیای مدرنیته امروزی از زمان به وجود آمدن تا سال های اخیر همواره نقش مهمی در شکل گیری محتوای فرهنگی و اجتماعی جوامع داشته است.
این مراکز هنری و فرهنگی که یکی از نمادهای عرضه محصولات هنرهای نمایشی برای مردم به شمار می رود، در سال های اخیر با رواج توزیع فیلم در بخش خانگی و عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی در این زمینه به رکودی بی سابقه دچار شده است.
شهرهای متوسط کشور از جمله مراغه که روزگاری سینماهای زیادی در آن فعالیت می کرد امروز با آسیب های ناشی از عدم اقبال عمومی و نیز کم توجهی نهادها متولی امر روبرو شده است.
با نگاهی به تاریخچه حضور و بروز سینما در مراغه می توان به قدمت بیش از 70 ساله این هنر هفتم پی برد، لیکن در سال های اخیر این مراکز هنری و فرهنگی نه تنها توسعه مناسبی نیافته، بلکه شاهد افول آن در کنار بسته شدن و حتی تغییر کاربری های آنها هستیم.
وجود 6 سینمای قدیمی در سال های دور با نام های آریا، قدس (سهند)، ارشاد (آسیا)، آزادی، مهتاب و سینمای پادگان امام رضا (ع) در مراغه با توجه به جمعیت و رویکردهای فرهنگی و هنری موجود در این شهر، بارقه امیدی برای دوستداران فرهنگ و هنر این مرز و بوم بود.
در سال های اخیر روند نزولی کاهش و تعطیلی این سینماها با سرعت بسیار چشمگیری همراه شد و موج مخرب تغییر کاربری ها، فرهنگ و هنر این منطقه را با رکودی بی سابقه و کم نظیر مواجه کرده است.
اکنون نیز سناریوی تعطیلی سینماهای عمومی مراغه با تعطیلی آخرین نسل از سینماهای شهر، اکرانی تلخ را در تاریخ فرهنگ این خطه زرخیر بر پرده سینما رقم زده است.
سینما 'ارشاد' به عنوان آخرین نسل از سینماهای مراغه با قدمتی 71 ساله در ماه های اخیر طعم تلخ تعطیلی را چشید و اکنون ورودی آن به محلی برای عرضه میوه مزارع و باغات این شهر تبدیل شده است.
بر اساس اذعان کارشناسان فرهنگ و هنردوستان، در سال های دور مراغه و تهران تنها شهرهایی در کشور بودند که دارای سالن روباز سینما برای علاقه مندان به هنر هفتم بودند و در آن سال ها از جمله در سال 1342، سینمای تازه تجدید بنا شده 'ارشاد' در این شهر 30 هزار نفری از جمله پنج سینمای فعال کشور محسوب می شد.
با وجود نشستن غبار فرسودگی و قدمت این واپسین سینمای مراغه، پیش از واگذاری آن به بخش خصوصی و وضعیت نه چندان خوشایند فعلی آن، از جمله 60 سینمای فعال کشور به شمار می رفت.
واگذاری سینما 'ارشاد' مراغه به بخش خصوصی از سوی حوزه هنری سازمان تبلغیات اسلامی و امضای قرارداد برای احداث پردیس سینمایی، آرزویی کمتر دست یافتنی و البته نه محال است، زیرا با گذشت یک سال از امضای قرارداد ساخت پردیس سینمایی در این شهر، هنوز اقدام خاصی نگرفته است.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مراغه در خصوص تعطیلی سینما ارشاد به ایرنا گفت: این سینما با مالکیت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، با توجه به مصوبه کمیسیون ماده پنج تعطیل شده و در راستای ایجاد پردیس جدید سینمایی به بخش خصوصی واگذار شده است.
احمد دادرس فیاض افزود: رای این کمیسیون بر اساس نظر کارشناسی اداره مسکن و شهرسازی و آتش نشانی مبنی بر عدم استحکام سقف، سازه و بالکن و نیز عدم برخوداری از استانداردهای لازم ایمنی در این سینما بوده است.
وی با بیان اینکه هرگونه جایگزینی سینما و تغییر کاربری آن بر اساس اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد منوط به رای این کمیسیون است، ادامه داد: احداث پردیس سینمایی توسط حوزه هنری با مشارکت شهرداری مراغه در راستای جایگزینی این سینما و سینماهای قدیمی و تعطیل شده این شهرستان در حال انجام است.
وی اضافه کرد: ساختمان فعلی سینما 'ارشاد' در مرکز شهر برای ساخت پردیس سینمایی برای تهاتر و تامین زمین به بخش خصوصی واگذار شده و تهاتر ملک جدید برای احداث در این خصوص انجام شده است.
وی با بیان اینکه وضعیت نامناسب محل سابق سینما 'ارشاد' مراغه زیبنده شهر نبوده و موافق این وضعیت نیستیم، گفت: امید است با احداث و ایجاد پردیس سینمایی جدید، سینماهایی مدرن با تجهیزات به روز در اختیار شهروندان فرهنگ دوست این خطه قرار گیرد.
وی افزود: هم اکنون نیز سینما 'فرهنگ' این شهرستان در محل تالار عبدالقادر مراغی با تجهیزات مدرن و کیفیت مناسب و به روز، اکران هایی همزمان با سراسر کشور برای بهره مندی هنردوستان ارائه می دهد و عموم مردم می توانند از این سینما بهره مند شوند.
شهردار مراغه نیز با اشاره به احداث پردیس سینمایی در این شهرستان اظهار کرد: این طرح توسط حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان مالک سینماهای این شهرستان در محل جدید و تهاتر شده واقع در خیابان شهید غفاری به زودی اجرا می شود.
محمدرضا احمدی افزود: مجموعه مدیریت شهری مراغه نیز در راستای ارتقای زیرساخت های فرهنگی و هنری، در احداث این پردیس مشارکت خواهد داشت.
وی ادامه داد: شهرداری مراغه برای حمایت از اجرای این طرح فرهنگی و هنری، اقدام به ارائه تسهیلات ویژه برای این امر از جمله ارائه پروانه احداث و مجوزهای لازم برای اجرای آن به صورت رایگان کرده است.
وی اضافه کرد: با وجو برخی تاخیرها در بخش ثبتی و مراحل اداری آن در استان، به زودی شاهد کلنگ زنی و آغاز عملیات اجرایی احداث این پردیس سینمایی در این شهرستان خواهیم بود.
گفتنی است در شهریور سال 1394 رییس حوزه هنری آذربایجان شرقی از احداث بزرگترین مجتمع فرهنگی و پردیس سینمایی شمالغرب کشور در مراغه خبر داده بود.
بر این اساس قرار است، این پردیس در زمینی به وسعت 2 هزار و 500 متر مربع با امکانات مختلف خدماتی و فرهنگی از جمله سالن سینما، هایپر مارکت فرهنگی، گالری، شهربازی و مکان های ترویج فرهنگ و هنر سبک زندگی اسلامی احداث شود.
هرچند احداث این مجموعه سینمایی را می توان حرکتی مثبت عنوان کرد لیکن تاخیر در این امر که با تعطیلی سینماهای مراغه نیز همراه شده، برای دوستداران هنر هفتم چندان خوشایند نیست.
با وجود قول مساعد متولیان ایجاد این پردیس سینمایی برای جایگیزینی و احیای سینماهای این شهرستان پس از دوره افول و نزول مراکز عرضه هنر هفتم در این شهرستان، تسهیل در روند اجرای این طرح که زمان بر نیز خواهد بود؛ نیازمند عزم جدی متولیان امر است.
شهرستان با حدود 250 هزار نفر جمعیت در 127 کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجان شرقی واقع است.
گزارش از: ابراهیم مطلوبی**تنظیم:عیسی عطاپور**انتشار: عزیزی راد
3077/7487/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.