به گزارش ایرنا، در قانون اساسی کشورمان نیز شوراها در چارچوب تحقق اصل عدم تمرکز اداری گامی در جهت توسعه سهم مشارکت مردم در نظام اجرایی جامعه محسوب می شوند و بر اساس آن بخشی از امور اداری استان ها، شهرستان ها، بخش ها و روستاها به مردم واگذار می شود.
در این سیستم مردم با انتخاب نمایندگانی برای انجام بخشی از امور اجرایی جامعه با اختیارات تعریف شده قانونی، در اداره امور محل خود مشارکتی عینی خواهند داشت.
از این منظر شوراها باعث افزایش نقش مشارکت مردم در اداره امور می شوند؛ این مشارکت از یک سو سبب افزایش احساس مسئولیت بیشتر در بین مردم می شود و از سوی دیگر موجب ظهور خلاقیت ها و ابتکارات افراد در اداره امور حتی در کوچکترین واحدهای اجتماعی در سطح روستاها و محلات می شود.
از آنجا که یکی از اصلی ترین کارکردهای شوراهای شهر انتخاب شهردار برای هر شهر می باشد، توجه به الزامات و ویژگی های شهردار توسط اعضای شورا ضروری است.
صاحب نظران در گفت و گو با ایرنا به بیان این الزامات پرداختند.

**توجه به مدیریت هماهنگ شهری در انتخاب شهردار ضروری است
فرماندار تبریز در پاسخ به ویژگی های شهردار آینده معتقد است که نه تنها شهردار، بلکه در پست های مدیریتی سه عامل شخصیت مطلوب، دانش کافی و مرتبط و تجربه و مهارت مورد نیاز آن پست باید در یک مدیر مجموعه باشد.
رحیم شهرتی فر اظهار کرد: قبل از انتخاب شهردار ، باید ابتدا برنامه توسعه همه جانبه شهر تبریز مدنظر همه اعضای شورای شهر باشد و توسعه فرهنگی و عمران و آبادانی شهر باید در انتخاب شهردار مد نظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: از طرفی مباحثی همچون ساماندهی بافت فرسوده، مساکن غیر مطمئن در حاشیه شهر، رفع آلودگی هوا و توسعه فضای سبز باید در برنامه آینده شورای شهر و شهردار جدید لحاظ شود و اگر برنامه ریزی دقیقی انجام شود، بر اساس آن مدیریت واحد شهری هم اجرا می شود.
فرماندار تبریز درباره مدیریت واحد شهری هم خاطرنشان کرد: کلمه مدیریت واحد شهری کلمه اقناع کننده ای است؛ در مدیریت واحد دستگاه های مختلف نیز باید هماهنگ عمل کنند اگر به مدیریت هماهنگ شهری دست پیدا کنیم، هم چارچوب وظایف سازمان های مختلف را به رسمیت شناخته ایم و هم به هم افزایی دست پیدا می کنیم.
وی در مورد ویژگی های شهردار آینده گفت: هر مدیر ی متناسب با حوزه مسئولیت اش باید از نظر شخصیتی ،دانش و تجربه و مهارت باید حداقل ها را داشته باشد و شهردار نیز ضمن داشتن دانش و تجربه مدیریت شهری سایر ویژگی های مدیر موفق را باید دارا باشد.
شهرتی فر در مورد انتخاب شهردار با توصیه افراد و نهادها اظهار کرد: ممکن است اعضای شورا برای انتخاب شهردار مشورت هایی با برخی افراد انجام دهند ولی در دولت تدبیر و امید با به رسمیت شناختن شان و منزلت شوراها، هیچ گونه تلاشی برای معرفی افراد به عنوان شهردار انجام نمی شود و خود شورا باید در این مورد تصمیم بگیرد.

** شهردار باید ترجیحا تبریزی و متخصص باشد
استاد دانشگاه و رئیس دوره دوم شورای شهر، ویژگی شهردار آینده برای شهری مثل تبریز را ترجیحا تبریزی بودن را بیان کرد و گفت: شهردار تبریز باید از نیک و بد اینجا آگاه باشد، تخصص های ذیربط را داشته و نانوشته این است که دارای تخصص باشد.
کریم حسین زاده دلیر با بیان اینکه کسانی که تخصصی نداشته اند، نتوانسته اند کار مفیدی انجام دهند، افزود: از طرفی فرد پاکدستی باشد، کسی که مسایل مالی را مد نظر قرار نداده و مردم دار باشد و بفهمد که مردم تبریز چه می خواهند.
وی ادامه داد: ما طرح های متعددی در تبریز داشتیم که قابل قبول نیستند و بیشتر از باب تجارت به طرح هانگریسته اند که برای شهر و شهروندان مشکل ساز شده اند.
متخصص شهرسازی و معماری شناخته شده کشورمان با بیان اینکه شهردار به تنهایی نمی تواند شهر را اداره کند، خاطرنشان کرد: باید شهرداری انتخاب شود که تیم اش از قبل معرفی شده باشد و شهرداری و تیم اش با هم رای بگیرند تا دودش به چشم مردم تبریز نرود.
حسین زاده دلیر ادامه داد: حتی در شورای چهارم هم چون شهردار متخصص مسایل شهری انتخاب نشده بود در ظاهر اقداماتی انجام شد ولی برخی پروژه های کلان در تبریز بصورت تخصصی اجرا نشده اند لذا منابع مالی شهر و شهرداری در جاهایی بیهوده هزینه شد.
وی با بیان اینکه شهری خوب اداره می شود که مسئولان اش از خبرگان، دانشمندان و متخصصان شهری مشورت بگیرند، افزود: شهرداری انتخاب شود که که اعتقاد به مشاوره با خبرگان شهری داشته باشد، و متاسفانه تا اینجا شهردارانی انتخاب شده اند که با دانشگاه ها مشاوره نداشته اند.
حسین زاده دلیر همچنین معیار انتخاب شهردار خوب را ارتباط وی با نهادهای بالا دستی عنوان کرد و گفت: شهردار باید قدرت تعامل با نمایندگان مجلس و استاندار به نفع شهر را داشته باشد.
وی با انتقاد از افول جایگاه تبریز در سال های گذشته و پیشی گرفتن کرج و شیراز و اصفهان از تبریز اظهار کرد: شهردار باید توان جذب سرمایه از داخل و خارج را داشته باشد .
حسین زاده دلیر با تاکید بر بعد تخصص و تجربه مدیریتی شهردار آینده تبریز خاطرنشان کرد: شهردار ترجیحا شهرهای بزرگ دنیا را باید دیده باشد تا بتواند با افقی باز تبریز را اعتلا دهد.
وی درباره موضوع مدیریت واحد شهری گفت: مدیریت واحد شهری یک مبحث برنامه ریزی شهری و شهرسازی است و چیزی نیست که شهرداری تبریز، تهران و اصفهان بتوانند اقدام کنند.
متخصص شهرسازی ادامه داد: مدیریت واحد شهری یک بحث کلان ملی، نه محلی و بحثی است که از طریق مجلس و تصویب هیات وزیران در یک بحث کلان شهری می تواند پیگیری شود.
حسین زاده دلیر متخصص بودن شهردار آینده را امری الزامی برای اداره شهر در طول 4 سال ذکر کرد و گفت: شهردار اگر متخصص باشد بهتر است ولی اگر تخصص نداشته باشد، باید فردی باشد که به تخصص بها بدهد و یک تیم تخصصی تشکیل دهد که برای مدیریت شهر موثر باشند.

** شهردار برنامه محور و پاکدست باشد
منتخب شورای شهر پنجم تبریز نیز درباره ویژگی های شهردار گفت: ممکن است شهردار تخصص شهرسازی نداشته باشد اما هر کسی که به عنوان شهردار انتخاب می شود باید دیدی شفاف و روشنی نسبت به مدیریت شهری داشته باشد.
محمدباقر بهشتی با بیان اینکه بعضی ها شهر را به عنوان فیزیک بسته می بینند، افزود: شهر موجودی زنده است و شهرداری باید نگاهش به شهر به عنوان موجد زنده باشد.
وی در مورد بومی بودن و یا نبودن شهردار تبریز اظهار کرد: اینکه شهردار تبریز لزوما بومی این شهر باشد زیاد مهم نیست اما حتما باید آذربایجانی باشد، شهردار چون با اقشار مختلف مردم ارتباط دارد، باید با زبان مردم منطقه آشنا باشد.
منتخب شورای پنجم شهر تبریز در مورد انتخاب شهردار توسط اعضای شورا نیز گفت: از نظر قانون انتخاب شهردار جزو اختیارات شوراست و هیچ فرد و سازمانی نباید توصیه ای به شورای شهر مبنی بر انتخاب شهردار بکنند.
بهشتی با بیان اینکه البته افراد و سازمان ها می توانند مشورت هایی به اعضای شورا در مورد انتخاب شهردار بدهند و اعضای شورای شهر هم می توانند از نظرات افراد در این زمینه بهره مند شوند، خاطر نشان کرد: در انتخاب شهردار نباید تحمیلاتی از بالا و پایین به شورا وارد شود.
وی در مورد ویژگی های شهردار تبریز اظهار کرد: زمانی شهر تبریز بعد از تهران دومین شهر مهم و بزرگ ایران بود که متاسفانه از جایگاه اش افول کرد، اما با توجه به سابقه درخشان و حضور موثر تبریز در تاریخ 120 ساله معاصر ایران، شهردار تبریز باید فردی در شان این شهر و مردم آن باشد.
بهشتی در مورد مدیریت واحد شهری گفت: بحث مدیریت واحد شهری بحثی کلان و ملی است و خارج از اختیارات شورا و استان ها است و این اشکال از دولت است که قرار بود در برنامه سوم توسعه 34 وظیفه دولت به شورا و شهرداری منتق شود که متاسفانه عملی نشده است و ضروری است که ما به عنوان اعضای شورای پنجم این مساله را با تعامل از طریق نمایندگان مجلس پیگیری کنیم.
وی ویژگی های شهردار تبریز را پاکدستی و مدیریت قوی داشتن برشمرد و افزود: شهردار باید روابط عمومی قوی داشته باشد و هم با مسئولان کشوری، استانی و نمایندگان مجلس بتواند رابطه قوی تری داشته باشد.
بهشتی با تاکید بر جذب سرمایه گذار و ایجاد زمینه سرمایه گذاری در شهر خاطر نشان کرد: شهرداری باید بستر لازم برای سرمایه گذاری بخش خصوصی را فراهم کند و تفکر اقتصادی داشته باشد.
گزارش: نعمت مرادپور**انتشاردهنده: محمد عزیزی راد
6132/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.