صحیفه امام خمینی (س)

  • عنوان پیش‏بینی سال 1979 میلادی ـ سیاست خارجی جمهوری اسلامی
  • محل پاریس، نوفل‏لوشاتو
  • مناسبت
  • تاریخ
  • موضوع پیش‏بینی سال 1979 میلادی ـ سیاست خارجی جمهوری اسلامی
  • حضار مصاحبه‏کننده: خبرنگار مجلۀ هفتگی انگلیسی زبان لبنانی بیروت

سؤال:[پیش‏بینی شما برای ایران سال 1979 چیست؟]

جواب:آنچه مسلّم و قطعی است این است که اوضاع ایران جز با سقوط شاه و برچیده شدن رژیم سلطنتی و استقرار حکومت اسلامی آرام نمی‏گیرد. امروز علی‏رغم قدرت نظامی جهنمی شاه، این ملت ایرانند که ابتکار عمل را در دست دارند و از این جهت قدم به قدم رژیم حاکم ایران و حامیانش را عقب نشانده‏اند و در ماههای آینده به یاری خدای تعالی شاهد پیروزیهای درخشانتری خواهند بود.

ــ[به نظر شما تحت چه اوضاع و احوالی یک نوع سازش با شاه ممکن می‏گردد؟ مثلاً می‏پذیرید که اصلاحی در قانون اساسی بشود که بنابر آن شاه مانند پادشاه انگلیس به عنوان مظهری در رأس دولت بماند؟]

ــاولاً سازش با یک فرد جانی مانند شاه، خیانت به ملت ایران و اسلام است. و در ثانی ملت ایران در رفراندم تاسوعا و عاشورا با اکثریت قریب به اتفاق، قاطعانه شاه و رژیم سلطنتی را محکوم کرده و خواستار برقراری جمهوری اسلامی شده است. بنابراین هیچ کس حق ندارد با شاه که از سلطنت مخلوع است سازش کند و یا اساس سلطنت را بپذیرد، چه شخص محمدرضا پهلوی در این مقام باشد یا دیگری. و به همین دلیل، قانون اساسی که رژیم ایران را سلطنتی می‏شناسد، چون از نظر ملت رژیم سلطنتی مردود است، از اعتبار ساقط است و باید قانون اساسی جدیدی تدوین شود.

ــ[آیا شما کناره‏گیری شاه را به نفع پسرش می‏پذیرید؟]

ــهیچ فردی از دودمان پهلوی مورد قبول ملت نیست و نه تنها در مقام سلطنت بلکه در هیچ
مقام دولتی هم حق ندارند دخالت کنند.

ــ[آیا فکر می‏کنید دامنۀ حوادث ایران به ترکیه نیز کشیده شود؟]

ــنهضت مقدس ایران، نهضت اسلامی است و از این جهت بدیهی است که همۀ مسلمین جهان تحت تأثیر آن قرار می‏گیرند.

ــ[فکر می‏کنید در کوششهایتان برای سرنگون کردن شاه چه دولتی به شما کمک می‏کند؟]

ــملت ایران با ارادۀ آهنین خود تنها با اتکا به نیروی الهی قیام کرده است و در این نهضت به هیچ دولتی متکی نیست، و به خواست خدای تعالی با حفظ استقلال در نهضت خود، شاه را سرنگون خواهد کرد. ولی وظیفۀ همۀ دولتهای اسلامی در درجۀ اول و سایر دولتها که مایلند در آینده با ملت ایران روابط حسنه داشته باشند این است که ملت مظلوم و قهرمان ایران را در رسیدن به اهدافش یاری کنند و تاکنون هیچ دولتی از ملت ایران دفاع نکرده است.

ــ[شما به عنوان رهبر مخالفین، روابط جاری خود را با دوَل و افراد زیر چگونه توصیف می‏کنید؟ 1ـ دستگاه کارتر 2ـ دولت روسیه 3ـ دولت چین 4ـ دولت عراق 5ـ کشورهای عرب تولید کنندۀ نفت 6ـ سادات 7ـ اسرائیل 8 ـ یاسر عرفات و جنبش فلسطین.]

ــرئیس جمهوری امریکا با حمایتهای بیدریغ خود از شاه و اهانتهایی که به ملت ایران نموده است در صف دشمنان ایران قرار گرفته است. و روسیۀ شوروی هم اگرچه نه در حد امریکا، ولی تاکنون نه تنها شاه را محکوم نکرده بلکه، از او حمایت هم کرده است و از تحریف نهضت مقدس اسلامی ایران خودداری نکرده است. رئیس کشور چین وقیحانه از روی کشتگان ما عبور کرد و در کاخ شاه از اقدامات مترقیانۀ او هم ستایش نمود.[1]دولت عراق هم زیر فشار شاه از اقدامات هر کس که در خاک عراق به نفع ملت ایران انجام دهد جلوگیری می‏کند. سادات هم با اقدامات خود علیه مصالح مسلمین و کشورهای عرب و برادران فلسطینی، مطرود جهان عرب و اسلام است. اسرائیل از نظر
اسلام و مسلمین و تمامی موازین بین‏المللی، غاصب و متجاوز است و ما کمترین اهمال و سستی را در پایان دادن به تجاوزات او جایز نمی‏دانیم. و من در فرصتهای مناسب از اقدامات و تلاشهای یاسر عرفات برای به دست آوردن حقوق فلسطینی‏ها و برگرداندن اراضی اسلامی به مسلمین حمایت کرده‏ام.

ــ[آیا شما از یک حکومت غیر نظامی تحت ریاست کریم سنجابی[2]در پست نخست وزیر به عنوان راه‏حلی برای بحران ایران حمایت می‏کنید؟]

ــبا وجود شاه هیچ راه‏حلی امکانپذیر نیست.

ــ[آیا دعوت شما به اعتصاب در صنعت نفت بی‏پایان است و یا تا وقتی است که شاه کنار برود؟]

ــبله تا وقتی است که شاه کنار برود. شاه نفت ما را برای تحکیم خودش بدون هیچ مجوزی به امریکا می‏داد و از پول آن اسلحۀ امریکایی که به هیچ درد ملت ایران نمی‏خورد، می‏خرید. اصولاً نفت تاکنون پشتوانۀ حکومت غاصبانۀ شاه بود و من حکم کردم که دیگر صادر نشود و اعتصاب تا رفتن شاه ادامه دارد. بعداً ما نفت را به هر کشوری که مایل باشیم می‏فروشیم.

ــ[تحت چه شرایطی ـ اگر شما وجود چنین مقتضیاتی را منطقی می‏بینید ـ ارتش شاهنشاهی ضد شاه خواهد شد؟]

ــهم اکنون طبق اخبار واصله، مخالفت سربازان و افسران با شاه و دستورات فرماندهان خود روزافزون است. سربازها از خدمت ارتش فرار می‏کنند. در بسیاری موارد فرماندهان خود را کشته‏اند و بسیاری از آنها هم که در ارتش باقی مانده‏اند، موافق با کشتار شاه نیستند و طبیعی است که شاه آخرین امیدهای خود را به ارتش از دست بدهد.

1 ـ هواکوفنگ رهبر جمهوری خلق چین، چند روز پس از واقعۀ جمعۀ خونین (17 شهریور) در تهران و شهادت صدها تن از مردم مسلمان به تهران آمد و ضمن ملاقات با محمدرضا از او و اقداماتش تجلیل کرد. 
2 ـ آقای کریم سنجابی (رهبر جبهۀ ملی در روزهای اوج انقلاب) به دیدار شاه رفت. این دو بر سر احراز مقام نخست وزیری سنجابی به توافق نرسیدند.